Érték alapján számolva a legnagyobb mértékben, 18 százalékkal az épületekre és egyéb építményekre költött ráfordítások nőttek, míg a járműberuházások 14 százalékkal, a gépek és berendezések fejlesztési összege 6 százalékkal nőtt. Tavaly Magyarországon a legnagyobb beruházó az édességgyártás, az üdítőital- és ásványvízgyártás, valamint a baromfihús-feldolgozás volt. A három szakágazat együtt a teljes beruházási összeg 40 százalékát, összesen csaknem 139 milliárd forintot költötte ilyen célokra.
A beruházásokat 71 százalékban saját erőből finanszírozták a vállalkozások, a támogatások értékének aránya 10 százalék körül alakult. A banki hitel értékének aránya 8 százalékra esett tavaly. Az egyéb kölcsönök értéke elhanyagolható, arányuk 2021-ben is csak 2 százalék volt.
Az élelmiszeripari vállalkozások visszajelzései alapján az éves nettó árbevételük 34 százalékkal nőhetett éves összevetésben, míg a bruttó termelési érték 32 százalékkal. A vállalkozások saját tőkéje 18 százalékkal, jegyzett tőkéje 10 százalékkal emelkedett az előző évhez képest - írták a 493 élelmiszeripari vállalkozás jelentése alapján készült összefoglalóban.