Beütött a katasztrófa a kínai földeken: ijesztő, ami az ágazatban zajlik

Beütött a katasztrófa a kínai földeken: ijesztő, ami az ágazatban zajlik

agrarszektor.hu
Miközben a kínai gabonatermést a heves esőzések pusztítják, Ausztráliában a szárazság miatt várható komoly visszaesés. Ez azt jelentheti, hogy az ázsiai térségnek az idei évben sokkal több gabonára lesz szüksége, ami kiváló esély lehet a Föld többi gabonatermelője számára.

Súlyos jégeső pusztított a napokban a Kína északkeleti részén található Liaoning tartományban. Az ítéletidő a jelentések szerint mintegy 7 ezer hektárnyi termőföldön verte el a termést, és becslések szerint 200 millió jüan kárt okozott. (Egy jüan 48 forint.) Volt olyan település, ahol egyetlen óra alatt 48,1 milliméternyi csapadék hullott, amire korábban nem volt példa a tartományban a helyi meteorológiai központ szerint - írta meg a Világgazdaság a CCTV kínai állami televízió riportja alapján.

A problémát fokozza, hogy az elmúlt hetekben heves esőzések pusztították a termést a közép-kínai Henan tartományban is, amely az ország búzatermésének közel egyharmadát adja. Az első becslések szerint országszerte az esőzések miatt mintegy 30 millió tonnányi termés esik majd ki a várt 137 millióból, emiatt valószínűleg több gabonát kell majd importálnia a világ legnagyobb búzafogyasztójának. Ez pedig komoly problémát okozhat az országban, ugyanis az El Nino okozta szárazság miatt várhatóan több mint 30%-kal kevesebb búza terem idén Ausztráliában, amely a világ második legnagyobb búzaexportőre, és elsősorban Ázsiát, például Kínát, Indonéziát és Japánt látja el. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!