2024. április 27. szombat Zita
Itt az újabb áremelés: durva, mennyiért árulják a magyar cseresznyét a piacokon

Itt az újabb áremelés: durva, mennyiért árulják a magyar cseresznyét a piacokon

agrarszektor.hu
A gyümölcsök is nagyon drágultak az elmúlt időben, sokak kedvence, a cseresznye például másfél-kétszer többe kerül, mint egy évvel ezelőtt. Ráadásul a termés fele is odalett a kedvezőtlen időjárás miatt. Most pedig a barack betakarítása is elindult már itthon, de az őszi és a kajszi kétharmadát elvitték a tavaszi fagyok. A gazdák almából viszont többet várnak, ami egyelőre ötödével kerül többe, mint tavaly.

A magas árak miatt a legtöbb vásárló a gyümölcsökkel is spórol, többnyire kevesebbet vesznek vagy az akciós termékekre próbálnak meg lecsapni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 40-50 százalékosra becsüli a tavaszi fagyok miatti terméskiesését a cseresznyénél. Mint említették, az elmúlt hetek heves esőzései miatt megrepedezett sok érett gyümölcs - derült ki az RTL Híradóból. 1500 forint körüli összegért árulják a cseresznye kilóját június közepén, kétszer annyiért, mint tavaly ilyenkor. Voltak olyan Pest megyei gyümölcsösök, ahol soha nem látott pusztításokat okozott a fagy.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon a tavalyi 64 ezer tonnás betakarított meggytermésnél 15-20 százalékkal lehet kisebb az idei. Az őszi és a kajszi kétharmadát pedig elvitték a tavaszi fagyok. Egy normális évben itthon 8-10 tonna cseresznye terem, idén jobb esetben talán a fele lesz elérhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!