Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak nyáron a diákok a magyar földeken

Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak nyáron a diákok a magyar földeken

agrarszektor.hu
Sok fiatalnak hivatalosan is elkezdődött már a nyári szünet, ami azt jelenti, hogy a diákmunkák iránt is egyre nagyobb lesz a kereslet. Sok olyan munkakör van, amely évek óta a „repertoárján' van a diákszövetségeknek, ugyanakkor szinte folyamatosan találkozhatunk újabb pozíciókkal is - ilyenek például a mezőgazdasági munkák is. Bár egy-egy állás korábban is akadt már az agrárszektorban, mostanra azonban megsokszorozódtak ezek a hirdetések. Mindez talán nem is lehet annyira meglepő, hiszen már jó ideje hallhattuk, láthattuk, hogy komoly munkaerőhiány van a hazai agráriumban.

Lapunk korábban megírta, hogy a magyar mezőgazdaságnak évtizedes, strukturális gondokkal kell megküzdenie, amely a kertészeti ágazatokban akár több milliós kárt is okoz éves szinten. A munkaerőhiány mára már általánossá vált a magyar gazdaságban és az agráriumban. Jellemzően alacsonyabbak a jövedelemszintek, mint egyes másik nemzetgazdasági ágakban. Emellett az itteni munkavégzés általában keményebb fizikai tevékenység, ami kevésbé vonzó a munkavállalók számára. A modernizáció és a folyamatosan fejlődő technikák, a megújuló digitalizációs folyamatok próbák elé állítják a nemzedékek óta gazdálkodókat. Nincsen elég képzett szakember, az újabb gépek kezeléséhez pedig egyelőre nincs elegendő rutinja a mezőgazdászoknak, ugyanis ezekhez már nem elegendő az évtizedekkel ezelőtti gépészeti tudás. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Így hát már nem is olyan meglepő, hogy a diákokat is próbálják becsalogatni ebbe a szektorba. Az állásportálokat böngészve több mezőgazdasági diákmunkával is találkozhatunk: jelenleg (2023. június 19.) a Profession.hu-n talált hirdetés szerint keresnek lelkes diákokat kukorica címerezésre, mely során a kukorica virágát felfelé irányuló határozott mozdulattal távolítják el a szárától. A pozíció betöltéséhez legalább 15 évesnek kell lenni, és nem árt, ha az illető jó fizikummal rendelkezik és jól terhelhető, csapatjátékos. A fizetés bruttó 1500-2000 forint/óra. Itt fontos megemlíteni, hogy diákmunkát (többnyire) aktív, nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal lehet vállalni.

A Meló-Diákon is fellelhetők mezőgazdasági állások: bruttó 1500 forintos órabérért napraforgóföldekre keresnek diákokat. A hirdetés szerint könnyen betanulható munka, Szegedről és Hódmezővásárhelyről buszt is biztosítanak. Kiemelik, hogy júliustól legalább heti 4 napot el kell tudni vállalnia annak, aki jelentkezik. Pécsre is keresnek címerezőket, a rövid hirdetésben írtak szerint 9 órás egy műszak, ami időjárástól is függ. A fő feladat a címerező diákok munkájának lekövetése. A bér bruttó 1723 forint/óra.

Sátoraljaújhelyre szintén címerezésre keresnek diákokat, a feladat az, hogy a csapattal végig kell menni a sorokon és minden kukoricából egy egyszerű mozdulattal el kell távolítani a címert. A munkavégzés hétfőtől péntekig tart reggel 6 órától délután 2 óráig. A bérezés itt is bruttó 1500 forint/óra, azonban már bónuszok is lehetnek: 80 ledolgozott munkaóra után plusz 15.000 forint, 120 ledolgozott munkaóra után plusz 10.000 forint és 160 ledolgozott munkaóra után további 15.000 forint.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Fürgediáknál is lehet válogatni néhány mezőgazdasági munka között, keresnek például utóellenőrt, mely során levágott kukoricák virágzatát kell utóellenőrizni, a leírás szerint gyakorlatilag csak sétálni kell. Települések között itt is biztosítanak buszjáratokat. 15 éves kortól lehet jelentkezni, a bér 25 év alatt nettó 1500 forint, felette bruttó 1500.

Itt már lehet picit komolyabb munkakört is találni, hiszen növénynemesítő feladatkörre is keresnek fiatalokat. A jelentkezők feladata az alábbi lesz: porzás-szigetelés, a növények mesterséges beporzása, papírtasakok elhelyezése a kukorica virágzatán. A munkavégzéshez adnak védőfelszereléseket, a pihenéshez és tisztálkodáshoz pedig sátrakat biztosítanak. 5 nap alatt akár bruttó 62 ezer forintot is lehet keresni, ami 25 év alatt nettóban értendő. A munkaidő reggel 6-tól délután fél 3-ig tart, a munkavégzés helye Szeged külterületén van. Buszt biztosítanak a belvárosból a kijutáshoz.

Növénytermesztési kisegítőnek is lehet jelentkezni, buszjárat biztosított. A feladat üvegházi paradicsomszedés, akár két műszakban: 06:00-14:50 vagy 14-20:20 között lehet vállalni a munkát. Bérezés nincsen konkrétan feltüntetve, de a leírás alapján teljesítménybérezés van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!