Szinte ingyen termesztheted ezt a szuperélelmiszert: még kert sem kell hozzá

Szinte ingyen termesztheted ezt a szuperélelmiszert: még kert sem kell hozzá

agrarszektor.hu
Rengetegen kezdtek házi kertészkedésbe a koronavírus járvány alatt, után is. Szinte sose volt még ilyen trendi paradicsomot nevelni a teraszon, fűszernövényeket az erkélyen vagy mikrozöldeket, csírákat termeszteni a konyhában. Utóbbi, mondhatjuk, hogy egyre inkább népszerűvé válik a magyarok körében, hiszen nem csak egyszerű őket termeszteni, szinte azonnal sikert érhetünk el velük. Gyorsan növekedenek, hamar fogyaszthatók és még egészségesek is. Na, de miért érdemes a mikrozöldeket és csírákat fogyasztani? Hogyan érdemes termeszteni őket? És miként látja piaci helyzetét a mikrozöldekre, csírákra fókuszáló magyar vállalkozás, a Legelde? Mindez most kiderül.

A HelloVidék Schweitzer Anitával, a Legelde egyik tulajdonosával beszélgetett, mely során kiderült, hogy a vállalkozásuk nagyon fiatalnak számít. Pontosan 2021 őszén indult a Legeldle márka, de a története ennél valamivel korábban kezdődött. A vállalkozást ketten indították a társával. Mindig is nyitottak voltak az újdonságokra és a növények szeretete, gondozása sem állt tőlük távol. A mikrozöldségezés már egy létező dolog volt előttük is, de nagyon kevés helyen találkozhatunk a témával. Egészen véletlenül futottak bele egy ilyen hirdetésbe, aminek a vége az lett, hogy kipróbálták. A folyamat azonnal nagyon megtetszett nekik, de úgy érezték, hogy az akkor itthon elérhető lehetőségek nagyon szegényesek, bőven lehetne mit újítani és hozzátenni. Rengeteg külföldi kutatómunka és tapasztalatszerzés után a fejükben, majd papíron is összeállt a kép.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért pont mikrozöldek és csíráztatás?

Az otthon termesztett mikrozöldek és csírák számos előnnyel járnak a bolti, készen kapottal szemben. Az egyik legfontosabb különbség az ára, ugyanis jóval olcsóbban tudunk magunknak termeszteni. A másik lényeges különbség pedig a frissesség. A konyhánkból azonnal elérhetőek, frissen vágva tehetjük a salátákba, szendvicsekbe, turmixokba vagy díszítésnek a főételekre. A mikrozöldek és csírák termesztése mindenki számára elérhető, ráadásul nem szezonális, ugyanis télen is megteremnek. Nem kell hozzá kert, elég egy ablakpárkány és napok alatt friss és egészséges zöldekkel tarkíthatjuk az ételeinket. Szaktudás sem kell hozzá, csak napi mindössze 1 perc időráfordítás. Ezzel szemben a kerti növények világa bár csodálatos, de ugyanakkor egyáltalán nem egyszerű kezdőként belevágni a rendes zöldségtermesztésbe

- mondta Schweitzer Anita.

Mennyire van piaca ennek Magyarországon?

Schweitzer Anita, mint fogalmazott, meglepően nagy kezdeti érdeklődés volt a termékeikre és ez a mai napig felívelő. Úgy érzik, hogy itthon az emberek csak most kezdik igazán felismerni azt, hogy az egészségünkre érdemes odafigyelni, és ebben az egyik legfontosabb szerepe az étkezésnek van. Ehhez pedig nagyon sok nyers zöldséget kell az étrendünkbe vinni. Főleg télen nehéz biztosítani ezt az igényt, amikor ráadásul a plusz vitaminokra is szükségünk volna az immunrendszerünk támogatásához. Ezért tökéletes megoldás a mikrozöldségezés és a csíráztatás, mert az év bármely szakában, rövid idő alatt tudunk magunknak, a konyhában termeszteni friss, vitamindús zöldeket.

Külön érdekesség, hogy itthon a mostani idősebb generáció tagjai nagyon is aktívan csíráztattak fiatal korukban, ugyanis akkoriban is tudták már, hogy ez egy kiváló tápanyagforrás és a szegényebbek körében is elérhető volt. Ennek ellenére a középkorúak közül nagyon kevesen barátkoznak meg a témával, viszont a legfiatalabbak újra nyitottakká váltak és nagy érdeklődést mutatnak.

A teljes interjú ide kattintva elolvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!