Verona környéke régóta meghatározónak számít az olasz cseresznyetermesztés szempontjából. Az idei szezonról Bragantini Marco (Cherry Passion) és Stefano Pezzo valamint Alessio Costa (LC Fruit, Monteforte D'Alpone) adott rögtönzött helyzetképet - írta meg a FruitVeB. Mindegyikük meglehetősen pozitív képet adott a mostani szezonról: a termelők jelenleg teljes erővel a betakarításra koncentrálnak a legfontosabb helyi fajta, a Mora di Verona esetében. A szakértők szerint a gyümölcsök esztétikailag is jól néznek ki, és nagyon jó az ízük, annak ellenére, hogy az időjárás eddig nem volt a legkegyesebb a termesztőkhöz. Mint mondták,
a Mora di Verona cseresznyét markánsan édes íz jellemzi, sokkal édesebb, mint a többi hasonló időpontban érő fajta, ez pedig ellensúlyozza a közepes gyümölcsátmérőt. A szüret még pár napig folytatódik, és ha az időjárás az előrejelzéseknek megfelelően jó marad, biztosak vagyunk benne, hogy mind a terméssel, mind az értékesítéssel elégedettek leszünk.
Jelenleg még a Mora di Verona mellett a Ferrovia betakarítása is folyamatban van, de megkezdődött az első Kordia betakarítása is, és hamarosan a Regina következik. Alessio Costa szerint a májusban mindenekelőtt a heves esőzések miatt szenvedtek a termelők, a csapadék a korai fajták nagy részét megrongálta, de ez szerencsére a teljes termelésnek csak 10%-át tette ki. Minden rosszban van valami jó, így a középkésői cseresznyefajtáknak kifejezetten jót tett a bőséges esőzés. Ezért Idén sokkal nagyobb gyümölcsátmérőkre számítanak, mint az aszályos tavalyi évben.
Az értékesítés egyelőre jól megy, és igaz ugyan, hogy a termés mennyisége nem éri el a tavalyi volument, sőt, a kereslet meg is haladja a rendelkezésre álló mennyiséget, de ez a piaci helyzet az árak megduplázódását eredményezte. Sokkal kevesebb gyümölcs érkezik ugyanis Pugliából és Emilia-Romagnából, de Spanyolországból is, az ezeken a területeken uralkodó kedvezőtlen időjárás miatt.