2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Meglepő, ami az olaszoknál zajlik: durván visszaesett a gyümölcstermés

Meglepő, ami az olaszoknál zajlik: durván visszaesett a gyümölcstermés

agrarszektor.hu
Az Olasz Statisztikai Hivatal (Istat) 2023. évet összegző jelentése szerint Olaszországban a kertészeti termékek volumene 11,2%-kal csökkent, az agráriumban foglalkoztatottak száma pedig 2,4%-kal esett vissza. Folytatódott a mezőgazdasági termékek esetében a termelői árak növekedése (+3,9%) , de az előző évhez képest határozottan alacsonyabb ütemet jelent. A tavalyi évben a kertészeti ágazat megszenvedte a szélsőséges éghajlati jelenségek (késői fagyok és jégeső) hatásait, különösen a körte, a cseresznye, a nektarin, a szilva és a kajszibarack esetében volt jelentős a visszaesés, miközben a gyümölcsök ára átlagosan 11,1%-kal emelkedett.

A termelési költségek a 2022. évi erőteljes növekedés (+30,6%) után tavaly csökkenést mutattak, különösen a műtrágyák (-18,4%) és az energia (-8,4%) ára mérséklődött. A gyümölcstermesztés volumenének csökkenése nem olasz sajátosság, a 2023-as évben az Európai Unió gyümölcstermése 5,6%-kal esett vissza az előző évhez képest. Az agrártermékek volumenének visszaesése különösen Görögországot (-15,2%), Dániát (-8,3%) és Spanyolországot (-8%) érintette, de negatív tendencia figyelhető meg Írországban (-4,4%) és Hollandiában (-1%) is - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Az említett országokkal ellentétben a termelés növekedése figyelhető meg Magyarországon (+25,2%), Romániában (+15,6%), Franciaországban (+2,9%) és Németországban (+2%). A gyümölcsök árai átlagosan 13,4%-kal, a zöldségeké pedig 9,5%-kal nőttek az előző évhez képest, de itt is nagy eltérések vannak az egyes tagállamok között: az agrártermékek áraiban Görögországban (+16,3%), Portugáliában (+14,8%), Spanyolországban (+13,1%), Olaszországban (+2,8%) és Dániában (+1,4%) növekedést mérték, míg Magyarországon (-14,8%), Franciaországban (-3,9%), Lengyelországban (-2,9%) és Németországban (-1,4%) az átlagárak csökkenése volt tapasztalható az intenzív áremelkedést mutató 2022-es, kifejezetten magas bázist követően.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?