Nem mindennapi családot mutat be a Modern Farmer napokban megjelent cikke, akik az Egyesült Államokban, Arkansas államban gazdálkodnak, és érdekes feldolgozásba kezdtek. A Williams család generációk óta foglalkozik földműveléssel, jelenleg 100 hektáron termesztenek zöldséget, főleg édesburgonyát. Ez az aránylag melegebb éghajlaton termesztett zöldség az afroamerikai gasztronómia fontos alapanyaga, ám Williamsék némileg tovább szerettek volna lépni a feldolgozás irányába.
"Valami olyasmit akartam csinálni, ami a farmhoz kötődik, bár nem tudtam, hogy ez hogyan fog kinézni. De nem akartam pusztán a hagyományos növénytermesztéssel foglalkozni, minden nap csak traktorozni” – mondta el Harvey Williams a lapnak.
Egyedülálló ötlet, de nem is olyan egyszerű
Harvey testvére és néhai apja, idősebb Harvey továbbra is édesburgonyát termesztett, és egy 2016-os mezőgazdasági konferencián értesültek egy észak-karolinai édesburgonya vodkát gyártó farmról.
Nagyon felkeltette az érdeklődésemet, és azt mondtam, ezt nekünk is meg kellene csinálnunk. A bátyám próbált rávenni, hogy foglalkozzak édesburgonyás pitékkel és más dolgokkal, de én tényleg úgy gondoltam, hogy egyedülálló lehetőség lenne édesburgonya vodkát gyártani. Nem sok van ilyesmiből a piacon
- mondta Williams.
Hamarosan rájött, hogy miért is van ez így, amikor elindította a Delta Dirt Distillery-t, amely az első feketék által működtetett szeszfőzde volt Arkansasban.
Az édesburgonyából kivonni az erjeszthető cukrokat nem egyszerű folyamat. Ezért sok energiát fektettünk abba, hogy kitaláljuk a módját
- mondja Williams, megjegyezve, hogy ez nem olyan egyszerű, mint a közönséges vodka előállítása. "Az édesburgonya esetében az árnyalatok a főzési és cefrézési folyamatokban rejlenek. Az édesburgonya köztudottan kiadós és tápláló zöldség, a belőle kivont cukor pedig egyedi és kellemes, földes édességet kölcsönöz a vodkánknak."
Saját termelés, saját feldolgozás
A cég javára válik az is, hogy saját édesburgonyát termesztenek, így ellenőrizni tudják a költségeket és a minőséget is. "Kellő kutatással és erőfeszítéssel kitaláltuk, hogyan tudjuk édesburgonyából és a mi kukoricánkból előállítani ezt a terméket. Mindkét alapanyagot mi termesztjük, ami még jobbá teszi" - mondja. "Ipari tanácsadók és egy egyetemi professzor segítségét vettük igénybe.
Még mindig elismerem, hogy az édesburgonya nem a legkönnyebb forrás az alkohol előállításához, de idővel sikerült kifejlesztenünk egy olyan eljárást, amely megfelelt az elvárásainknak, hogy tisztességes hozamot és kivételes ízt biztosítson.
Pozitív visszajelzések
A Williams család 2017-ben vásárolt egy épületet Helena belvárosának csendes részén, és nekilátott, hogy szeszfőzdévé alakítsa át. A világjárvány ugyan keresztülhúzta a terveiket, de ez időt adott nekik, hogy tökéletesítsék a receptjüket, különböző módszereket tesztelve, amíg 2020 decemberében olyan tételt készítettek, amely megfelelt az elvárásaiknak.
A kóstolóterem 2021 áprilisában nyitotta meg kapuit, amely azóta nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében. Az eredeti édesburgonya vodka mellett, amely 2022-ben dupla aranyat nyert a San Francisco-i World Spirits Competition versenyen, a Delta Dirtnek van ginje és bourbonja is, amelyek mindegyike kapható Arkansasban, valamint Texas, Mississippi, Pennsylvania és Tennessee egyes részein.
A szeszfőzde családi vállalkozásként működik, Harvey felesége, Donna, valamint fiai, Thomas és Donavan a párlatkészítésért és az üzemeltetésért is felelnek.