Terveiről vallott a híres tokaji borász: erre készülnek 2023-ban

Terveiről vallott a híres tokaji borász: erre készülnek 2023-ban

agrarszektor.hu
Emberléptékű birtok és precíz borkészítés Tokaj-Hegyalján: ez jellemzi Bárdos Saroltáék borászatát. A bodrogkeresztúri vállalkozás összesen 6 hektárról szüretelnek, működésüket az organikus művelés, a szigorú hozamkorlátozás, a pincében hagyományos feldolgozás és az aprólékos munka jellemzi. Borászatukat, a Tokaj Nobilis pincészetet egy XIX . századi, hagyományos felosztású, módos parasztházban rendezték be, de a házhoz tartozik egy hagyományos pince is, ahol a borok hordós és palackos érlelése történik. Hogyan jött létre a borászat? Mitől aszúbor az aszúbor? Milyen a jó évjárat? A HelloVidék ennek járt utána.

Bárdos Saroltának már a szülei, sőt a nagyszülei is szőlőt műveltek, így ő gyakorlatilag belenőtt ebbe. Számára teljesen természetes volt az, hogy van a családban szőlő. Ugyan a felmenői nem készítettek komolyan bort, csak 1-1 kis hordónyit, ami a családban elfogyott, de a termést jellemzően inkább eladták. A szakember elmondta, hogy a szőlőik Bodrogkisfalud határában vannak, a Csirke-mál területén, illetve a Barakonyi dűlőknél. Ez utóbbi volt az, amit már a nagyapja is művelt, így ez számára nem választás volt, hanem inkább örökség. A Csirke-mál pedig egy régi, jó hírű terület volt, aminek a művelésével az 1990-es években felhagytak, de hírből azért hallott róla korábban, így adta magát, hogy itt is szerezzen egy kis szőlőt.

Arra a kérdésre, hogy milyen gondolatok/eszmék mentén készülnek náluk a borok, Bárdos Sarolta úgy válaszolt, hogy számára az a legfontosabb, hogy magas minőségű borokat szeretne készíteni, hiszen a borvidék és a fajták lehetőséget biztosítanak erre. Tokaj neve pedig kötelezi arra, hogy olyan borok szülessenek, amik a világ minden részén megállják a helyüket. A Tokaj Nobilis pincészet alapító-tulajdonososa a portálnak beszélt arról is, hogy a tokaji aszú előállítása egészen különleges, hiszen itt az aszúszemeket egyesével, kézzel kell kiválogatni az egészséges szemek közül. Ez persze nemcsak náluk történik így, hanem az egész borvidéken, hiszen ezt törvény írja elő. Aki nem így tesz, az gyakorlatilag bort hamisít. Az aszúszemek válogatásának törvényi előírása nem új keletű dolog, mert ezt már évszázadokkal ezelőtt is rendeletekben szabályozták. Ez a módszer nemcsak Magyarországon egyedül álló, hanem az egész világon különlegesnek számít, sehol máshol nem fordítanak ekkora gondot a szüretre.

Bárdos Sarolta beszélt arról is, hogy az övé egy kis pincészet, 7 hektáron gazdálkodnak, szigorú termés korlátozás mellett. Így nem sok bor kerülhet piacra, egy jó évjáratban 20-25 ezer palack készül. Ez nem mind Magyarországon fogy el, hanem 25-30%-ben exportra kerül, mostanra már 7-8 országban lehet megtalálni a boraikat. A palackozás kapcsán a borász elmondta, hogy akkor lehet jó évjáratról beszélni, ha sikerül egészéges szőlőt szüretelniük és abból harmonikus, gazdag ízű, komplex, elegáns borokat készíteni, amik hosszan érlelhetőek palackban és 8-10 év múlva is örömmel fogyaszthatóak.

A tavalyi év nagyon próbára tette Bárdos Saroltáékat

A szakember szerint a 2022-es év nagyon próbára tett embert és szőlőt egyaránt, hiszen - mint emlékezhetünk rá - tavaly nyáron őrült forróság volt, és náluk áprilistól augusztus elejéig egyetlen csepp eső sem esett. Bárdos Sarolta augusztus elején azt hitte, hogy már a tőkék is ki fognak pusztulni, de aztán végül esett annyi eső, hogy éppen megmeneküljenek a növények, és valamennyi szőlőt is lehetett szüretelni, de az biztos, hogy a 2022-es nem lesz a legkedvesebb évjárata. Idén pedig ennek a fordítottját tapasztalták: nagyon sok eső van és most növényvédelmi problémákkal küzdenek a borászok országszerte. Mivel 2015-től minden területük organikus, bioművelésű, így sokkal kevesebb vegyszert használnak és sokkal nagyobb veszélynek is vannak kitéve a fürtök. Szóval egyelőre izgulnak a termésért, de a minőségről még korai lenne bármit is mondani.

Bárdos Sarolta beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány őket nagyon súlyosan érintette, hiszen a Tokaj Nobilis borai elsősorban éttermekben kaphatóak, és ezek a padémia alatt zárva voltak. A borboltok és webshopok viszont jól működtek és, ha teljesen nem is tudták pótolni a gasztronómia kiesését, azért a segítségükkel túl tudták élni a helyzetet. A szakember azt is elárulta, hogy borászatuk 2000-ben indult és lépésről-lépésre épült fel, vagy hordóról-hordóra. Minden évben egy kicsit lépve előre, volt, amikor szőlőt telepítettek, és volt, amikor a borászatot kellett kialakítani, majd amikor termőre fordultak az új telepítések, bővíteni is kellett a kapacitást. Minden évre jutott munka bőven.

Idén se áll meg a munka a Tokaj Nobilis pincészetben

A jelenlegi kapható termékeiket illetően a borász elmondta, hogy száraz borokból többféle is szerepel a választékban, Birtok Furmint, dűlőválogatott Furmint és Hárslevelű. Több mint 10 elkezdett pezsgőkészítéssel is foglalkozni, így Furmint Pezsgőt is kapható náluk. Természetesen édes borok is nagyon fontosak a számára, legyen az Aszú vagy Édes Szamorodni, hiszen a világ legelegánsabb édes bort itt lehet elkészíteni. Arra a kérdésre, hogy mit tekint sikernek, Bárdos Sarolta úgy válaszolt, hogy

a legnagyobb öröm a visszatérő vásárló! Vannak, akik a pincészet kezdetétől hűségesek és sokszor mutatnak olyan fotókat is, amik 10 vagy 15 éve készültek egy kóstolón. Nekem személyesen fontos egy-egy szakmai elismerés a munkám miatt, hogy lássam, jó úton haladok-e. A legutóbbi kiemelkedő siker, hogy az angol Decanter magazin a 2021-es Év borai közé választotta Barakonyi Hárslevelűt, ugyanis ez egy olyan lista, ahol nemzetközileg is ismert nagynevű borászatok vannak jelen.

A következő évi tervek kapcsán Bárdos Sarolta elmondta, hogy minden évjáratban tiszta lappal indulnak, így mindig új lehetőségek és kihívások is adódnak. A szélsőségessé vált időjáráshoz alkalmazkodniuk kell, ami önmagában is nagy feladat, a bioművelésben pedig nagyon oda kell figyelni. A szakember reméli, hogy az idei évben több szőlőt sikerül szüretelnie, mint tavaly, és kicsit fel tudják tölteni a leapadt készleteket. Bárdos Sarolta azt is elárulta, hogy van egy kisterület a Csirke-mál dűlőben, amit már évek óta szeretne betelepíteni, de mindig elmaradt valamiért, és most ezt szeretné befejezni.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!