2024. április 27. szombat Zita
Kína is fejest ugrott a laboratóriumi hús versenybe

Kína is fejest ugrott a laboratóriumi hús versenybe

agrarszektor.hu
Nagy dobásra készül egy laboratóriumi húsos cég Kínában. A CellX állítása szerint egy fontnyi laboratóriumban növesztett hús előállítása már csak 100 dollár körüli összegbe kerül, de ez a következő években a tizedére csökkenhet. Egy szakértő szerint azonban a laboratóriumi húsok akkor fogják tudni felvenni a versenyt a hagyományos húsokkal, ha már kevesebb mint 3 dollárba fog kerülni egy fontnyi ilyen termék előállítása.

Szokatlan eseménynek adott otthont Sanghaj külvárosában a napokban egy szerény ipari park. A kínai kormány, a befektetők és a média számára tartott rendezvény keretében a CellX nevű, laboratóriumban növesztett húst előállító vállalat állati sejtekből kifejlesztett húsát szolgálták fel - írta meg a Reuters. A kínálatban laboratóriumban termesztett húsos kebab és laboratóriumban termesztett húsból készült darált tofu szerepelt. A CellX szerint egy adag étel előállítása kevesebb mint 100 jüanba (kevesebb, mint 5 ezer forintba) került.

A 2020-ban alapított vállalat a laboratóriumban termesztett hús előállításának néhány élharcosa közé tartozik Kínában. Számos más vállalat is a kutatásra és fejlesztésre összpontosít. Ezek részei annak a globális versenyfutásnak, amely a kereskedelmi szempontból életképes, laboratóriumban termesztett hús- és haltermékek kifejlesztéséért folyik, hogy megszólítsák az állattenyésztés környezeti hatásai miatt aggódó fogyasztókat. Mint ismeretes, az állattartás az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik fő forrását jelenti.

A költségeink fontonként (~0,5 kg) 100 dollár körül mozognak, de mire két-három éven belül kereskedelmi forgalomba kerülünk, az ár akár tizedére is csökkenhet

- mondta Ziliang Yang, a CellX vezérigazgatója.

A cég a héten megnyitott egy kísérleti létesítményt Sanghajban, amely Yang szerint évente "néhány tonna" termesztett húst képes előállítani. A következő, kereskedelmi célú létesítményt várhatóan 2025-re építik fel, és évente több száz tonna hús előállítására lesz képes. Bár a fontonkénti 100 dollár jelentős előrelépést jelent a költségek tekintetében az első laboratóriumban termesztett hamburgerhez képest, amelynek előállítása 2013-ban 330 ezer dollárba került, ez is messze van attól a költségtől, amely ahhoz szükséges, hogy a hagyományos hústermékekkel versenyképes legyen. Leticia Goncalves, a laboratóriumban növesztett húsok előállítását célzó vállalatokba is befektető Archer-Daniels-Midland gabonakereskedő cég globális élelmiszerekkel foglalkozó elnöke szerint, ennek az árnak el kell érnie a 2,92 dollárt fontonként ahhoz, hogy versenyképes legyen.

Kína belevetette magát a versenybe

Mivel Szingapúr és az Egyesült Államok világelső a laboratóriumban termesztett hústermékek kiskereskedelmi értékesítésére vonatkozó hatósági engedélyek tekintetében, Ziliang Yang szerint a CellX idén mindkét országban benyújtja a kérelmeket azzal a céllal, hogy 2025-re megkezdje termékeinek értékesítését, kezdetben éttermekben. Kína vonzó piac a laboratóriumi hús értékesítése szempontjából, mivel az országban minden korábbinál több húst fogyasztanak, 2021-ben közel 100 millió tonnát. Egyelőre azonban nem tudni, hogy a szabályozó hatóságok mikor hagyhatják jóvá a laboratóriumban termesztett húst emberi fogyasztásra.

Mégis, Ziliang Yang szerint Kína, mint a laboratóriumban növesztett hús alacsony költségű gyártási bázisa ugyanolyan izgalmas ígéret. A bioreaktorok, amelyekben a húst termesztik, költségei Kínában lényegesen alacsonyabbak, mint az Egyesült Államokban vagy Európában, és a kormány nagyvonalú ösztönzőket kínál az iparág szereplőinek, amióta a termesztett hús bekerült a mezőgazdasági minisztérium tavalyi 14. ötéves tervébe.

Végeredményben a Kínában való termelés azt jelenti, hogy viszonylag alacsonyabb költségek mellett rendelkezünk ezzel az infrastruktúrával, és ez kulcsfontosságú előny. Ez tényleg az ellátási lánc kihasználásáról és a tengerentúlra lépésről fog szólni, ez a történet, ahogy mi látjuk

- mondta Ziliang Yang.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!