Őrült hőhullám Franciaországban – veszélyben a szüretelők

Őrült hőhullám Franciaországban – veszélyben a szüretelők

agrarszektor.hu
Idén is kirívó szélsőségekkel akadályozza a gazdákat a klímaváltozás, amelynek legújabb eseménye a rettenetes franciaországi hőhullám. A kánikula veszélyezteti a már szüretelő munkásokat, és rontja az idei bortermés esélyeit is. Az extrém időjárás idén szerte Európában okozott károkat, árvizek, aszály, hősokkok érték a kontinens legkülönbözőbb részeit. Az évről évre súlyosabb helyzetre már az Európai Bizottság is igyekszik választ adni.

A hatóságok tegnap kiterjesztették a vörös szintű, azaz legsúlyosabb hőségriasztást Dél-Franciaországban, így az mától további 15 megyére, a délkeleti Provence régió nagy részére és néhány délnyugati területre is vonatkozik. Ezzel egyidőben felszólították a hegymászókat, hogy halasszák el túráikat, a szőlőszedőknek pedig azt tanácsolták, hogy a szélsőséges hőség elkerülése érdekében hajnalban kezdjék és délelőtt fejezzék be munkájukat – írja a Reuters. A riasztás lehetővé teszi a helyi hatóságok számára, hogy szükség esetén lemondják a sport- vagy kulturális rendezvényeket, és bezárják a közintézményeket.

- közölte a Meteo France.

Veszélyben a szüretelők és a bor is

Jerome Despey, a dél-franciaországi Languedoc bortermelője és a francia mezőgazdasági termelők szakszervezetének (FNSEA) első alelnöke elmondta, hogy a szőlőszedőket arra kérték, hogy reggel 3 és 4 óra között kezdjék el a szüretet, és 10 órakor hagyják abba, hogy elviseljék a hőséget.

- tette hozzá.

Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter egy burgundi gazdaságban tett látogatása során újságíróknak azt mondta, hogy a termelőknek alkalmazkodniuk kell. "Ahhoz, hogy elegendő élelmiszert termelhessünk, át kell alakítani a kereteket és ugyanakkor folytatni kell a termelést olyan körülmények között, amelyek szükségszerűen némileg romlottak" - mondta.

Az idei év sem volt könnyű

A klímaváltozás egyre durvábbá válásával a szélsőséges időjárás szerte Európában, mégpedig számos formában okoz problémákat. Az idei tavasz és nyár Európában számos szélsőséges időjárási eseményt hozott, amelyek többek között a mezőgazdasági termelésre is rányomták bélyegüket.

– írja az Euractiv.

Legutóbb az augusztus eleji heves esőzések Szlovéniában és Dél-Ausztriában okoztak károkat a mezőgazdasági ágazatban: Ausztriában az ország fő mezőgazdasági biztosítója, a HV 220 millió euróra becsülte a károkat, míg a 2022-es áradások 170 millió eurót okoztak - mondta Kurt Weinberger vezérigazgató az osztrák médiának.

Másfelől Európa számos részén továbbra is súlyos aszályok uralkodnak az Európai Aszálymegfigyelő Intézet friss adatai szerint.

Augusztus első 10 napjában - a legutóbbi mért időszakban - az EU területének csaknem egynegyede volt figyelmeztetési, azaz talajnedvességhiányos vagy riasztási állapotban, ami a megfigyelőközpont legmagasabb riasztási szintje, és a régió növényzetét érő stresszel jár. Míg idén tavasszal súlyos aszályok sújtották az Ibériai-félszigetet és Dél-Európa más részeit, a legutóbbi aszályos időszakok inkább Észak-Európára koncentrálódtak.

A szárazság hatásai továbbra is érintik Dél-Európát

Bár a jelentés szerint Dél-Európa "lassan az aszályból való kilábalás fázisába lép", a tavaszi szárazság nyomot hagyott a mezőgazdasági termelésben: A közelmúlt esőzései "nem ellensúlyozták a tartós csapadékhiány és a hőhullámok hatásait", ami súlyos hatással van a terményekre és a növényzetre - állapítja meg a jelentés. Ennek fényében az Európai Bizottság e hónap elején lépéseket tett a gyümölcs-, zöldség- és borágazat számára a csapás enyhítésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!