Mi történik a magyar almával? Ebből tényleg nagy baj lehet

Mi történik a magyar almával? Ebből tényleg nagy baj lehet

agrarszektor.hu
Nem túlzás azt mondani, hogy bajok vannak a hazai almatermeléssel is, most éppen a léalma induló felvásárlási árával elégedetlenek a gazdák - persze, nem jogtanaul. 38 forintos kilónkénti árat kínál egy feldolgozó, ami azért is okoz csalódást a termelőknél, mert két alkalommal is asztalhoz ültek a felvásárlókkal, hogy az árakról egyeztessenek.

Egy szakmai szervezet úgy véli, az almatermesztés drasztikusan visszaeshet, mert a termelők szerint az árak túl alacsonyak évek óta. Egy termelő az RTL Híradónak elmondta, hogy figyelembe kell venni a szállítást is, melynek költsége 4 és 7 forint között alakul. 

Ha ezt levesszük belőle, akkor a termelőnek 31 forintja marad, amiből az önköltségi árat nem lehet kihozni

- fogalmazott.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ráadásul ott a munkaerő és a munkagép használata is, ami szintén pénzbe kerül, a tárolásról nem is beszélve. A FruitVeB szerint 50%-kal nőttek az almatermesztés költségei egy év alatt. Több egyeztetés után az induló tavalyi árnál most mégis kevesebbért veszik át a termést. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke, mint fogalmazott, mindez abba az irányba taszítja a termelőket, hogy fejezzék be az ipari almatermelést. Ami egyúttal azt is jelentené, hogy a feldolgozóipar alól 2-3 éven belül visszafordíthatatlanul eltűnik az alapanyag. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!