Fel kell készülni: drágulhat a száraztészta

Fel kell készülni: drágulhat a száraztészta

agrarszektor.hu
Magasabb áraktól tarthatnak a tésztafélék kedvelői, miután a kanadai szárazság és az európai rossz időjárás is károsítja az idei durumbúza termést, csökkentve ezzel a malmok és az élelmiszeripari vállalatok számára elérhető készleteket. A helyzetet egy, a nemzetközi durumpiacra belépő új szereplő, Törökország oldhatja meg, legalábbis átmenetileg.

Az olasz kormány még májusban válságtanácskozást hívott össze, mivel az alapvető élelmiszer ára az országos infláció következtében több mint kétszeresére ugrott. Miután a durumbúza globális termelése 22 éves mélypontjára süllyedt, a híres olasz tésztagyártóknak szokatlan beszállítókhoz, például Törökországhoz kellett fordulniuk fő alapanyagukért - írta meg a Reuters.

Torontóban a Continental Noodles tudta, hogy baj van, amikor júliusban néhány hét alatt 24%-kal, 26 kanadai dollárra (6680 forintra) emelkedett egy 20 kilogrammos zacskó durumbúzából őrölt búzadara ára. A családi tulajdonban lévő Continental, amely a Whole Foodsnak és a nagyközönségnek is árul fettuccinét és ravioli-t, a spanyolországi és indiai terméskiesés után a szószhoz használt paradicsomért is többet fizet. A Continental egyik tulajdonosa, Vincent Liberatore attól tart, hogy az árak még inkább emelkedni fognak most, hogy a legnagyobb durumexportőrök, a kanadai farmerek termését tönkretette az aszály. A szakember szerint az üzlet addig fogja elviselni a költségeket, ameddig csak lehet, bizonytalan, hogy a fogyasztók mennyivel fognak többet fizetni.

A lakosság kimerült, és mindennek megemelkedett az ára. A legnagyobb stressz számunkra, üzlettulajdonosok számára jelenleg az, hogy nem tudjuk, mire számíthatunk

- mondta Vincent Liberatore.

A Nielsen piackutató cég szerint a kiskereskedelmi tésztaárak idén mintegy 12%-kal emelkedtek Európában és 8%-kal az Egyesült Államokban. Egy másik alapvető élelmiszer, a rizs ára is megugrott, miután Indiában exportkorlátozásra került sor. A Nemzetközi Gabonatanács előrejelzése szerint a durumtermelés 2023/24-re 22 éves mélypontra esik, ami a világ készleteit három évtized óta a legkisebbre csökkenti.

De mi történt Kanadában?

Amikor a prérik idén nyáron kiszáradtak, Darold Niwa kanadai gazdálkodó már látta, hogy búcsút inthet a bőséges durumtermés iránti reményeinek. Mint fogalmazott, június 10-ig úgy érezte, jó lesz a termés, de azóta már attól tart, hogy egy veszteséges évben lesz része idén. A gazdálkodó ugyanis megközelítőleg csak tonna durumbúzát tudott betakarítani hektáranként. Ezzel azonban az a probléma, hogy Kanada adja a durumbúza globális kereskedelmének mintegy felét, de az idei termés 12 év óta a második legkisebb termésnek ígérkezik az országban. A kanadai farmerek várhatóan 4,3 millió tonna durumot termelnek idén, jelentette a kanadai statisztikai hivatal kedden.

Az Egyesült Államokban a szárazság miatt várhatóan szintén kisebb termést takarítanak be, míg Spanyolországban az aszály csökkentette a termést, Olaszországban és Franciaországban pedig a zord időjárás miatt vegyes minőségű termést takarítottak be. A romló kínálat hat hónapos csúcsra emelte az Euronext határidős árfolyamát augusztus elején. A kiugrás miatt a fő importőr Algéria augusztus elején lemondta a durumtenderét. A nagy importőr a héten új tendert hirdetett.

Új szereplő léphet be a durumpiacra

Olaszországban, amely a hazai termés kiegészítéseként importra támaszkodik, egyes cégek új beszerzési források felé fordulnak. És meglepő módon Törökország jelent meg új durumexportőrként. A piaci becslések szerint a török durumexport ebben a szezonban eddig 300 ezer tonnát tett ki, amelynek nagy része Olaszországba irányul. A kereskedők szerint Törökország a bőséges termést és a magas készleteket kihasználva fordítja meg szokásos importőri szerepét. Exportja várhatóan eléri az 500 ezer tonnát, de a kormányzati kiviteli engedélyektől függően akár az 1 millió tonnát is.

A török export lehűtötte a mediterrán és észak-amerikai árakat, de azok ismét emelkedni fognak, amikor Törökország egy-két hónapon belül kifogy a durumbúzából

- mondta Philip Werle, a spanyolországi székhelyű Northstar Brokerage partnere.

A rövid távú kínálat enyhülésében Oroszország is részt vett, ahonnan július óta több mint 100 ezer tonnát szállítottak az Európai Unióba az uniós importadatok szerint. A Barilla tésztaóriás, amely különböző országokban dolgozza fel a helyi durumot, azt mondta, hogy jelenleg nem lát kritikus ellátási problémákat.

A Strategie Grains tanácsadó cég szerint a tésztagyártók esetleg több lágybúzát használhatnak, ahol a szabályozás lehetővé teszi, és a fogyasztók jövedelme korlátozott. A durum, a legkeményebb búza, a puha búzával ellentétben a tésztáknak az értékelt "al dente" állagú, szilárd textúrája van. Észak-Afrikában a durumbúzát kuszkusz készítésére is használják.

Nem lesz elég durum az egész világ ellátására a normális kereslet mellett

- mondta Severine Omnes-Maisons, a Strategie Grains elemzője.

Eközben Vincenzo Martinelli, az olasz malomipari szövetség, az Italmopa durumszekciójának elnöke idegesen várja a kanadai betakarítás eredményét. Mint fogalmazott, Kanada nélkül az árak csak emelkedni fognak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!