Rossz hírek érkeztek a magyar szőlőről: csúnyán betett az időjárás a gyümölcsnek

Rossz hírek érkeztek a magyar szőlőről: csúnyán betett az időjárás a gyümölcsnek

agrarszektor.hu
Hétfőn este vihar csapott le az ország több pontjára, ami nem kímélte a szőlőültetvényeket sem és több helyen komoly károkat okozott a szüret előtt áll táblákban. Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke elmondta, hogy hivatalos felmérésből származó adatok még nem állnak rendelkezésére, de a hozzá eljutott információk alapján arról tud beszámolni, hogy a borvidéket jelentős mértékben érintette az ítéletidő.

A legnagyobb károkat Szigligeten és a Szent György-hegyen okozta a jégverés, volt, ahol szinte a teljes termés odalett. A szakember a veol.hu-nak elmondta, hogy az idei év amúgy sem volt egyszerű a szinte kiszámíthatatlan időjárás miatt. A nagy esők, forróságok mellett nehéz volt megvédeni az ültetvényt, s akinek sikerült, annak most a jég tizedelte meg, vagy tette tönkre teljesen a termését. Más területeken szórványosan csapott le a zivatar, például itt a saját területünkön a Badacsony lábánál csak eső esett.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Pannon Császári és Királyi Borlovagrend nagymestere elmondta, hogy Sör László hozzátette, a jég egyébként Sümeg környékét nem érintette, jól működött a jégkármentesítő rendszer, ami minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy itt csak esővel érkezzen a zivatar. A térségben nagyjából 20-30%-nyi terméskiesés várható, de ez nemcsak a hétfői viharoknak a következménye, hanem a tavaszi és a nyári időjárás következménye is. Ráadásul a lisztharmattal és a peronoszpórával is terhelte az ültetvényeket. A Balaton-felvidék bizonyos részekein pedig egész táblákat tarolt le a jég, akár nyolcvan hektáron is. Ezen a borvidéken a legdrasztikusabban a Káli-medencében és lesencei térségben pusztított a vihar. Mindez az elmúlt huszonöt év legproblémásabb évjáratában történt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!