2024. április 27. szombat Zita
Jelentős fejlesztést hajtott végre a MATE

Jelentős fejlesztést hajtott végre a MATE

agrarszektor.hu
A gödöllői campuson képződő összes biológiailag lebomló hulladékot helyben hasznosítja a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) egy európai uniós támogatással létrehozott professzionális infrastruktúra használatával. Az új fejlesztés révén a MATE az egyetlen olyan egyetem a világon, ahol saját komposztálótelepen teljes körű helyben hasznosításra van lehetőség, sikeresen megvalósítva ezzel a biológiai körforgásos gazdaságot - derült ki az egyetem közleményéből.

Az Európai Bizottság Körforgásos Gazdaság cselekvési terve és a kapcsolódó irányelvek alapján 2023. december 31-től kötelező lesz a biohulladék elkülönített gyűjtése vagy a keletkezés helyén történő gyűjtése és hasznosítása. Ennek értelmében a MATE célul tűzte ki, hogy az egyetemi tudásbázist felhasználva feltárja, elemzi és meghatározza a körforgásos gazdaságra történő áttéréshez szükséges lépéseket, a KEHOP-3.2.1-15-2021-00037 azonosító számú projekt keretein belül. A most átadott adaptív levegőztetéssel és membrántakarással szabályozott korszerű technológia a projekt célkitűzéseinek megfelelően lehetővé teszi, hogy a MATE gödöllői telephelyein képződött növénytermesztési és kertészeti melléktermékeket, parkfenntartásból származó zöldhulladékokat, szerves trágyát és konyhai hulladékokat - minőségbiztosított komposzt formájában - helyben lehessen hasznosítani.

A legkorszerűbb eszközökkel működő komposztálótelep nemzetközi szinten is egyedülállónak számít a felsőoktatási intézmények között. Szelektív hulladékgyűjtés, zero waste program és közösségi komposztálás ugyan más egyetemeken is működik, teljes lefedettséggel működő biológiai hasznosítást eddig sehol máshol nem tudtak megvalósítani

- emelte ki a fejlesztés kapcsán Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Aleksza László egyetemi docens, a Profikomp Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a szárítópusztai telepen üzembe helyezett technológia használata az oktatás-kutatás számára egyedülálló lehetőségeket, a kormányzat számára pedig fontos tapasztalatokat biztosít, amelyek lehetővé teszik a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó jogszabályoknak való megfelelést.

A fejlesztés a „Körforgásos gazdaságra történő átállás előkészítési feladatai a mezőgazdasági és zöldhulladékok esetében” című KEHOP-3.2.1-15-2021-00037 projekt és a MATE révén valósult meg.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!