2024. április 28. vasárnap Valéria
Új szabályozás jöhet ősztől: ez várhat a magyar víziszárnyas termelőkre

Új szabályozás jöhet ősztől: ez várhat a magyar víziszárnyas termelőkre

agrarszektor.hu
Ősszel elkészülhet az a szabályozási csomag, amely a víziszárnyas termelők és felvásárlók viszonyában megosztja a kockázatot és nagyobb biztonságot jelent majd a gazdálkodóknak - közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a XXIV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál megnyitóján.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kiskunfélegyházi Libafesztivál olyan identitás képző eseménnyé vált, amely méltó arra, hogy a települést feltegye a térképre - írja közleményében az Agrárminisztérium. A liba és az abból készült termékek nemzetközi szinten is megállják a helyüket és megmutatják az ágazat teljesítményét. Kifejtette, a víziszárnyas termékek 80%-át külföldön értékesítjük, az ezekből készült termékek pedig a magyar tudást, magyar gazdák munkáját hirdetik.

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy nagy kihívásokkal és nehézségekkel kellett az ágazat szereplőinek megküzdenie az elmúlt időszakban. A madárinfluenza miatt összesen 1,3 millió víziszárnyast kellett levágni. A kormány azonban nem hagyja magára a gazdálkodókat. A Vidékfejlesztési Program keretében ugyanis 14 milliárd forintot fizetett ki az agrártárca telepfejlesztésekre és egy új állatjóléti támogatás is rendelkezésre áll a gazdálkodók terheinek csökkentésére. Hangsúlyozta, ősszel egy olyan európai uniós állatjóléti szabályozási javaslattal is szembesülhetünk, amely a víziszárnyas szektorban dolgozók számára is tartogat újításokat akár az állattartás, a vágás vagy a szállítás területén, a feladatunk pedig az, hogy ezekre a változásokra az érintetteket felkészítsük - fűzte hozzá.

Az államtitkár az ágazat szereplőinek összefogására is felhívta a figyelmet, mert így könnyebben át lehet lendülni a szektort övező akadályokon. Az agrártárca egy olyan szabályozáson dolgozik, melynek célja, hogy megossza a termelési kockázatot a termelők és a felvásárlók között, és a felvásárlás folyamatát átláthatóvá tegye az állattartó számára. Az új szabályozásnak köszönhetően olyan viszonyrendszer alakulhat ki a termelő és a vágóhíd között, amely kölcsönös bizalomra épül, így pedig még kiszámíthatóbb lesz a gazdálkodási környezet - húzta alá Feldman Zsolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!