Az Orion Űrnemzedék Alapítvány, a Csillagváros Kft. és a Budapest Makery egyedülálló együttműködésének hála most mindenkinek lehetősége nyílik megkóstolni az űrnövényeket. Akik nem félnek újat kipróbálni, azok elsők között ismerhetik meg a gasztronómia jövőjét és lehetnek részesei annak a különleges élménynek, amihez eddig csak az űrkutatás szereplői férhettek hozzá. A Csillagváros vertikális farmján nevelkedett űrnövények az országban elsőként kóstolhatók meg a Budapest Makery DIY éttermében, vagyis olyan konyhában, ahol a vendégek maguk készíthetik el az ételt.
Kevesebb vizet és helyet igényel
A növények természetesen nem az űrben növekedtek, hanem földiek, azonban a termesztésük olyan különleges technológián alapul, amely az idegen bolygók meghódításához is hozzájárulhat - így például akár a Marson, Holdon és egyéb távoli égitesteken is hasonló technológiával lehet majd élelmiszert termelni.
Az űrnövények innovatív termesztése olyan megoldást nyújt, aminek segítségével az űrhajósok hosszútávú űrutazásuk során megfelelő minőségű és tápláló élelmiszerhez juthatnak.
A teljes egészében magyar fejlesztésű és gyártású farm ezen túl a klímaváltozás és a túlnépesedés miatti élelmiszerhiányra is választ adhat. A Csillagváros vertikális farmja jelenleg a talaj nélküli növénytermesztést lehetővé tevő hidropóniás rendszerben, LED-megvilágítással, körforgásos módszerrel, időjárástól függetlenül termel mikrozöldeket, baby leafeket és salátákat. A növényvédőszerektől mentes termelésben a felhasznált víz mennyisége akár 95 százalékkal is kevesebb lehet, mint a hagyományos növénytermesztés folyamán.