2024. szeptember 1. vasárnap Egyed, Egon
Mint a filmeken: titkok övezik a csúcséttermek értékelését

Mint a filmeken: titkok övezik a csúcséttermek értékelését

agrarszektor.hu
A Michelin Guide nem csupán a gasztronómiai világ legkiválóbb éttermeit emeli ki, hanem alapvető szerepet játszik a kulturális- és gasztroturizmus fejlődésében is. Az általa odaítélt csillagok nemcsak a séfek elismerését jelentik, hanem komoly gazdasági hatást gyakorolnak a helyi közösségekre is. Az odaítélés folyamatát azonban számos rejtély övezi, a legtöbb étterem például sosem tudja meg, kik voltak az ítészek, mikor jártak ott – írja a Pénzcentrum.

A Michelin Guide, a világ egyik legelismertebb gasztronómiai kalauza, azoknak az éttermeknek ítéli oda az áhított csillagokat, amelyek konyhájukban, kiszolgálásukban és hangulatukban kiválóak.

Titkos az ellenőrök listája

A kulturális- és a gasztroturizmus a szektor legdinamikusabban bővülő területei, így ezek a kiadványok nem avulnak el, sőt, egyre fontosabbak. A Michelin Guide 1900-ban kezdte működését, viszonylag még szerényen, mint ingyenes útmutató a gumiabroncsok vásárlói számára: főként üzemanyagtöltő állomásokat, szállodákat és éttermeket jelölt.

A háromcsillagos értékelési rendszer 1931-ben jelent meg, kezdetben csak egyet kaphattak belőle a legjobb éttermek: az egycsillagos helyeket megállásra, a kettővel rendelkezőket kitérőre, a háromcsillagosokat pedig teljes utazásra érdemesnek tartották. az egy csillag a nagyon jót, a kettő a kiválót, a három a tökéleteset, a csúcsok csúcsát jelenti.

A Michelin-csillagot a kiemelkedő szakácsművészetért érdemlik ki az éttermek. Értékeléskor öt szempontot vesznek figyelembe: az alapanyagok minőségét, az ízek harmóniáját, az alkalmazott technikák fejlettségét, azt, hogy a séf személyisége mennyire köszön vissza az ételekből.

Rejtélyes vendégek

"Soha nem tudjuk, mikor érkeznek az ítészek," mesélte nemrég a BBC-nek Julia Sedefdjian, aki 21 évesen lett Franciaország legfiatalabb Michelin-csillagos séfje.

Ha bemutatkoznak, csak az étkezés után teszik meg, de gyakran – nagyon gyakran – ez elmarad.

Azonban vannak jelek, mint ahogy azt a Burnt, magyarul Az ételművész című 2015-ös amerikai vígjátékban láthattuk. Legtöbbször ketten jönnek, furcsán viselkednek, az egyikük jellemzően kóstoló menüt kér, a másik à la carte választ. Fél üveg bort isznak meg. Ha pedig egy villa kerül a padlóra, a séf és a pincérek már kezdhetnek gyanakodni, ez ugyanis állítólag egy erős, szimbolikus jel. Az ellenőrök hatalmas szakmai tudással rendelkeznek, többségük séfként dolgozott, de minden esetben el kell végezniük egy franciaországi képzést is. Az ellenőrzés után a jelöltek egy világraszóló ceremónián tudják meg, hogy állnak a csillagaik, de új éttermek esetén telefonon értesítik őket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 1. 14:02