2024. április 27. szombat Zita
Komoly döntést hozott a svájci parlament az import libamájról

Komoly döntést hozott a svájci parlament az import libamájról

MTI
A svájci parlament alsóháza csütörtökön elutasította azt a törvénymódosítási javaslatot, amely szerint be kellene tiltani a hizlalt állatokból származó kacsa- vagy libamáj, a foie gras behozatalát az országba. Az alsóház (Nemzeti Tanács) azt azonban megszavazta, hogy a termékeken ezentúl fel kell tüntetni, ha kényszeretetés során előállított zsíros májról van szó.

A foie gras előállítását a módszer kegyetlensége miatt már számos országban betiltották, köztük Svájcban is. Ezen országok egy részében a francia ínyencség importja is tiltott, azonban Svájcban nem, hiszen az országi nyugati részében, a francia ajkú tartományokban a libamáj népszerű ételnek számít.

Philippe Nantermod liberális képviselő a svájci SRF rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy az importtilalom csak elmélyítené a francia és német ajkú svájci lakosság közti ellentéteket. A konzervatív párt képviseletében nyilatkozó parlamenti tag, Martin Haab etikai okokra hivatkozva az importtilalom mellett foglalt állást.

Az állatvédők jelenleg egy olyan kezdeményezéshez gyűjtenek aláírásokat, amelynek célja, hogy népszavazást tartsanak a témában. Amennyiben sikerül 100 000 aláírót összegyűjteniük a tilalom támogatására, akkor ki kell írni a népszavazást. Az aláírásgyűjtést szervező svájci állatvédő szervezet (Alliance Animale Suisse) közlése szerint Svájc évente 200 000 kilogramm libamájat importál.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!