Személyesen segítenek a gyepgazdálkodásban a termelőknek

Személyesen segítenek a gyepgazdálkodásban a termelőknek

agrarszektor.hu
Tavasztól kezdve helyszíni bejárásokkal, személyes konzultációkkal segíti a termelőket az Őrségi Nemzeti Park Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálata, a program során elsősorban a Natura 2000 gyepes területekkel foglalkoztak. Októbertől kezdődően a GYTSZ tanácsadói a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) helyi falugazdászaival közösen tartanak fogadóórákat Vas megyében.

A jó idő beköszöntével a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat (GYTSZ) munkatársai megkezdték a helyszíni tanácsadást. A tanácsadók tavasszal újból nekiláttak az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található Natura 2000 gyepes területek bejárásának.

– közölte az Őrségi Nemzeti Park.

Gazdálkodási és támogatási kérdések

A gyepek védelmében legnagyobb szerepe a területeket művelő gazdálkodóknak van, épp ezért örömteli hír, hogy az utóbbi hónapokban egyre több gazdálkodó fordult a vonatkozó agrártámogatási, vagy egyéb gyepgazdálkodási kérdésekkel a GYTSZ-hez – fogalmaz a közlemény. Az érdeklődő gazdálkodókkal a GYTSZ tanácsadói telefonon és személyesen is egyeztettek a felmerülő kérdésekkel, nehézségekkel kapcsolatban, az érintett területek lehetőségeiről a közösen gondolkodva.

Júniusban véget ért az egységes kérelem beadási időszaka. Az így igényelhető támogatásokkal, valamint az újdonságnak számító Agroökológiai Programmal (AÖP) kapcsolatban is többen keresték fel GYTSZ tanácsadóit, akik legjobb tudásuk szerint tettek javaslatokat arra, hogy milyen természetközeli gyepgazdálkodási megoldásokkal igényelhetnek támogatást a gazdálkodók. Bár az erre az időszakra vonatkozó egységes kérelem beadási határideje lejárt, a gyepek védelmét szolgáló gazdálkodási módok továbbra is rendkívül fontosak és a jövőben további támogatási lehetőségekre számíthatunk, amire nem árt időben felkészülni - hívják fel a figyelmet.

Fogadóórán is kérdezhetnek a termelők

Októbertől kezdődően a GYTSZ tanácsadói a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) helyi falugazdászaival közösen tartanak fogadóórákat Vas vármegyében. A fogadóórák remek lehetőséget nyújtanak a gazdálkodók számára, hiszen egyből két szervezet szakembereivel gondolkodhatnak gyepgazdálkodási kérdéseikről – írja a közlemény. A Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat (GYTSZ) az Európai Unió Társfinanszírozásával, a GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt keretében jött létre.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!