2024. április 28. vasárnap Valéria
Az ausztrálok nem viccelnek, hamarosan ilyen gépek lephetik el a földeket

Az ausztrálok nem viccelnek, hamarosan ilyen gépek lephetik el a földeket

agrarszektor.hu
A SwarmFarm Robotics bejelentette, hogy 2024 áprilisában elindítja a Dock and Refill technológiát. Ez a fejlesztés lehetővé teszi az ausztrál cég robotjai számára, hogy önállóan feltankolják és feltöltsék magukat.

Andrew Bate a SwarmFarm Robotics alapítója és vezérigazgatója a bejelentés kapcsán elmondta, hogy ezzel a lépéssel a termelékenység függetleníthető lesz a berendezések méretétől. Mint fogalmazott, sokan látnak problémát abban, hogy a mezőgazdasági berendezések - mint például a traktorok, a vető- és betakarítógépek - egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek, és abban, hogy a gazdálkodási gyakorlatok rugalmatlanok a helyi talajtípusok és gazdálkodási rendszerek igényeihez való igazításában, de a cég most tett ez ellen - olvasható a Future Farming oldalán. A rendszer működését illetően a szakember elmondta, hogy a Dock and Refill technológiának három összetevője van: egy dokkoló kar, egy teherkapszula és az irányító egység. Amikor a robot alacsony azt érzékeli, hogy alacsony az üzemanyagszintje, vagy kifogyóban van a mag-, esetleg permetezőszer tartálya, akkor azonnal visszatér egy dokkolóállomásra, hogy újratöltse azt. Több robot is használhatja ugyanazt a dokkolót.

Nagyobb területet, kevesebb erőbefektetéssel

A SwarmFarm vezérigazgatója rámutatott, hogy a permetezőgépgyártók például pusztán a nagyobb termelékenység érdekében növelték a tartályok méretét. Manapság egy nagyobb permetezőgép már akár 8-9 ezer literes tartállyal és akár 55 méteres gémmel is rendelkezhet. A hátránya azonban ezeknek a gépeknek a súlyuk, a talajban okozott károk, a nagy gépek tervezésének bonyolultsága, valamint az építési és karbantartási költségek.

A modern mezőgazdasági gépek csak azért ilyen nagyok, mert a gazdák minél több hektárnyi munkát el akarnak végezni velük naponta

- emelte ki Andrew Bate.

Alacsony költségek és egyszerű használat

A SwarmFarm Robotics vezérigazgatója elmondta, hogy a cége ezért tervezi úgy a robotjait, hogy azok könnyűek, olcsók és egyszerűek legyenek. Ahhoz azonban, hogy egy könnyű, autonóm gép valóban ki tudja használni a benne rejlő lehetőségeket, miközben csak kis hasznos terhet szállít, képesnek kell lennie arra, hogy újratöltse magát. Ellenkező esetben a gazdáknak például az éjszaka közepén kellene újratölteniük a robotokat, illetve olyankor, amikor más feladatokat végeznének a gazdaságban.

Andrew Bate szerint a vállalat kiváló eredményeket ért el a robotok fedélzetén lévő spot permetezési technológiával, amelynek csak kis mennyiségű gyomirtószerre van szüksége. A SwarmFarm Robotics a becslések szerint 2 millió tonnával csökkentette a növényvédőszer-bevitelt autonóm robotjaival. A szakember szerint a Dock and Refill technológia új lehetőségeket nyit meg a nagy mennyiségben történő takaró permetezéshez olyan termékek esetében, mint a gombaölő szerek, rovarölő szerek és folyékony műtrágya kijuttatása.

A technológia képes kezelni a szemcsés termékeket, így ez lehetőséget ad ugyanilyen termelékenységnövekedés elérésére a szántóföldi műveleteknél, beleértve az ültetést, a szemcsés vagy száraz termékek, például műtrágya, mész, gipsz, és szerves termékek, például mulcs, biológiai műtrágyák kijuttatását, valamint a betakarítást

- tette hozzá Andrew Bate.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!