A madridi agrártárca jelentése szerint a 2023-2024-es szezonban várhatóan 756 300 tonna olívaolajat állítanak majd elő, ami ugyan jóval meghaladja a tavalyi 663 ezer tonnát, amikor a kibocsátás a felére csökkent, de messze elmarad a négyéves átlagtól, amelyet viszonyítási alapként általában tekintetbe vesznek. Andalúziában, ahonnan a spanyol olívaolaj 70 százaléka származik, a becslések szerint a szüretelt mennyiség 40 százalékkal marad el az átlagtól. Az ágazat létét az elsivatagosodás és az aszály folyamatosan fenyegeti, Madrid szerint a spanyol termőterület ötöde válhat terméketlenné - írja a Világgazdaság.
Október elsején kezdpdött a szüret, a tavalyi gyenge termés miatt pedig 45%-kal alacsonyabbak az olívaolaj-készletek az egy évvel korábbihoz képest, ami tovább növeli az árakat. Az extraszűz olívaolaj ára például megduplázódott az év eleje óta Spanyolországban, szeptemberben hivatalos adatok szerint elérte a kilónkénti 8,2 eurót.
A bort sem kímélte az időjárás
Spanyolországan és Olaszországban a bortermés is gyengébb lesz a kedvezőtlen időjárás miatt: az Európai Bizottság friss becslése szerint 14, illetve 12 százalékkal marad el a tavalyitól. Emiatt az Európai Unió teljes kibocsátása az első becslés szerint 150 millió hektoliter lesz, 6 százalékkal kisebb, mint a 2022-es. Olaszország emiatt elveszíti az első számú globális bortermelő pozícióját, amit kilenc év után ismét Franciaország vesz majd át.