Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2023.10.20.) napon.
2023.10.20. péntek: Általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, és reggeltől, kora délelőttől már csak egy-egy zápor fordulhat elő, de az északkeleti tartósabban borult részeken szitálás is lehet. Sokfelé erős, az Észak-Dunántúlon viharos lesz a déli szél, az Északi-középhegységben helyenként gyengébb lehet a légmozgás.
A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul, a déli megyékben 27, 30, míg a kevésbé szeles északkeleti részeken néhol 20 fok alatt valószínű. Késő estére 17 és 24 fok közé csökken a hőmérséklet.
Orvosmeteorológiai tájékoztató: Jelentős melegedés zajlik, emiatt a melegfronti panaszok fokozódhatnak. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de ingerlékenyebbekké, fáradékonyabbá is válhatunk.
A következő napon várható időjárás
2023.10.21 szombat: Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős időre számíthatunk. Összességében több helyen várható eső, zápor, helyenként zivatar is előfordul. Az északnyugati országrészben kisebb a csapadék esélye. Sokfelé lesz erős a déli, délnyugati szél. A csúcsérték 17 és 28 fok között valószínű, a tartósabban csapadékos tájakon lesz a hűvösebb idő, a Tiszántúlon a melegebb.
Friss híreink:
Nagyot zuhant a sertéshústermelés az EU-ban - a december húzhatja fel az árakat
Az utóbbi években az EU egészében csökkent a sertésállomány, 2012 és 2022 között összesen 8,42 millióval kevesebb lett a sertés, vagyis 6 százalék tűnt el. Idén az uniós sertéshústermelés 8 százalékkal, 11,9 millió tonnára esett vissza az év első hét hónapjában.
Terjed a burkolt áremelés az élelmiszereknél
A megnövekedett inflációs környezetben régi, jól bevált módszerhez nyúltak Nyugat-Európában az élelmiszergyártók: kismértékben csökkentik a termékek mennyiségét, illetve méretét, amely változatlan ár mellett burkolt áremelésként értékelhető. Az úgynevezett „shrinkflation” jelensége már egy nagy kereskedelmi láncot is látványosan felbosszantott. Idehaza más a helyzet, nálunk annyira kiugró élelmiszerdrágulás volt az elmúlt időszakban, hogy már az ilyen trükkök sem működtek.
Van bőven ebből a húsból Magyarországon, de alig esszük: miért nem kell senkinek?
Kelendő a magyar nyúlhús, de inkább csak külföldön. A termelés csaknem 96 százaléka külföldre megy, amit a jelek szerint egyre kevesebb tenyésztő állít elő. Körülbelül 20 dekagramm nyúlhúst eszünk Magyarországon fejenként egy évben, míg az európai átlag két kilogramm. A legtöbb kiskereskedelmi láncban ma már kapható a húsféle, de főleg az ára miatt inkább a baromfihúst preferálják a magyarok.
A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:
Ez már nem úri luxus többé: így utazhat bármelyik magyar fillérekért télből a nyárba
Habár hónapok óta csökkennek Magyarországon a reálbérek, a legutóbb mért infláció pedig 12,2% volt, az utazási irodák mégsem panaszkodnak, a nyári szezon kiemelkedően jól sikerült szinte mindenhol, megközelítették a utolsó békeév, 2019 számait. De hogy hová utaztak ennyien, egyáltalán szüksége van-e még az embereknek a digitalizáció korában utazási irodákra, valamint mik a legújabb, legforróbb trendek, arról a Kartago Tours augusztusban kinevezett vezetőjét kérdeztük. Bocsák Zsófiát akkor bízták meg a feladattal, amikor idén év elején szerkezeti változásokat hajtottak végre és kicsit átalakult a cég.
Késő ősszel szüretelik Tokaj valódi aranyát: így készíts belőle vendégváró luxuseleséget
Késő ősszel szüretelik az egyik legkedveltebb hungarikumunk, a híres-neves tokaji aszú alapanyagául szolgáló aszúszemeket, amelyek egy különleges penészgombának köszönhetik egyedi megjelenésüket és ízüket. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudni a mézédes tokaji aszúról: milyen tények és tévhitek kapcsolódnak hozzá, milyen fogások mellé fogyasszuk és hogyan használjuk a magyar konyhában, ha különféle ételeket szeretnénk ízesíteni vele?