Milliárdokat akar az élelmiszeripar - sokszoros túljelentkezés a pályázatra

Milliárdokat akar az élelmiszeripar - sokszoros túljelentkezés a pályázatra

agrarszektor.hu
Az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program második felhívása 2023. szeptember 28-án került meghirdetésre, a vissza nem térítendő támogatás keretösszege 6 milliárd forintot ér el. A támogatás összege 300-500 millió forintot érhet el, a támogatási intenzitás pedig legfeljebb 70 százalékos lehet. A 2023. október 26-i, azaz csütörtöki beadási határidőig összesen 114 pályázat került benyújtásra, a pályázók összesen több mint 44 milliárd forintot igényeltek. Ez azt jelenti, hogy több mint hétszeres érdeklődés mutatkozott a Program iránt, ami egyértelmű sikerként értékelhető. A beadott fejlesztési tervekben bemutatott beruházások teljes összege megközelíti a 65 milliárd forintot.

Fábián Gergely a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a program és a magas érdeklődés kapcsán kiemelte, hogy a pályázaton keresztül megvalósuló, technológia alapú beruházások érdemben segítik a vállalkozásokat abban, hogy a közétkeztetők és a kiskereskedelmi láncok beszállítóivá válhassanak, vagy beszállítóként tovább javítsák az előállított élelmiszerek minőségét, esetlegesen növeljék kapacitásaikat, hatékonyságukat, vagy tovább csökkentsék működési költségeiket. Mindez jelentősen növelheti az érintett magyar vállalkozások versenyképességét, ezáltal megőrizve a munkahelyeket és megvédve a családokat - írja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program az új termékek létrehozatalát, a hozzáadott érték növekedését, új exportpiacokon való megjelenést, energia-megtakarítást vagy a megújuló energia arányának növelését célzó beruházásokat támogat. Az ország minden vármegyéjéből beérkezett pályázatok többek között gyártósorok telepítését, csomagológépek, robotok, hűtőrendszerek, sütőipari és más ipari eszközök beszerzését célozták meg. A felhívásban szereplő szempontrendszer alapján bíráló bizottság tesz javaslatot a nyertes pályázatok körére, amelyre tervezetten még novemberben sor kerülhet, így a legjobb fejlesztési tervet benyújtók az idei évben támogatási szerződést kapnak

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!