Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.11.04. szombat

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.11.04. szombat

agrarszektor.hu
Késő délelőttig többnyire erős felhős vagy borult lesz az ég, és elszórtan alakulhat ki eső, zápor - derül ki az Agrárszektor szombati (2023.11.04.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2023.11.04.) napon.

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2023.11.04.) napon.

2023.11.04. szombat: Késő délelőttig többnyire erős felhős vagy borult lesz az ég, és elszórtan alakulhat ki eső, zápor. Kisebb körzetekben kevesebb is lehet a felhő, illetve vékony lesz a felhőtakaró. Ezt követően csökken a felhőzet, változóan felhős időre van kilátás, és egyre kevesebb helyen várható csapadék. Késő este nyugat felől újra erősen megnövekszik a felhőzet, amiből a Dunántúlon az eső is elered. Az szél délire fordul, időnként megélénkül, estétől a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödik.

A hőmérséklet délután 11, 17, késő este 5, 11 fok között valószínű.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A hazánk fölött áthaladó hidegfront kelet felé távolodott el a Kárpát-medencétől, mögötte pár fokkal hűvösebb levegő áramlik térségünk fölé, és a szél is mérséklődik. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. Ezáltal általános „restség” válik uralkodóvá.

A következő napon várható időjárás

2023.11.05 vasárnap: Erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a nap második felében nyugat felől egyre nagyobb területen felszakadozik, csökken a felhőzet. Sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat. Akár nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat. A déli, délnyugati szelet sokfelé kísérik erős, néhol viharos lökések. A minimum-hőmérséklet általában 6, 11 fok között alakul, de északkeleten 3, 6 fokot is mérhetnek. Kora délután 10, 19 fok várható, a déli határnál lesz a legmelegebb.

Friss híreink:

Fillérekért juthatsz így zöldségekhez télen: mutatjuk, hogy csinálják a profik

Télen sajnos nálunk nem nőnek a kertben zöldségek, érdekes módon mégis van egy olyan kategória, hogy „téli zöldségek”. Kis rákészüléssel ugyanis - szerencsére - télen sem kell nélkülözzük ezeket a konyhai alapanyagokat, hiszen vagy tárolással, vagy a kertben tartással rengeteg zöldség könnyen frissen tartható.

Leáldozóban a kukoricának? Ezzel a növénnyel most kaszálhatnak a gazdák

A 2022-es rendkívüli szárazság és annak következményei ellenére idén 67 ezer hektáron vetettek szóját a magyar gazdák. Ez a közel 10 százalékos vetésterület-növekedés azonban nem volt teljesen kockázatok nélkül való: ha az idei évben jó eredményeket hoz a növény, az további területnövekedéssel járhat, ellenkező esetben azonban ismét elkezdődhet a termőterület zsugorodása. Az Agrárszektor által megkérdezett gazdák szerint azonban az országos átlag kétszerese termett a földjükön, így kijelenthető, 2023-ban megérte ezzel a növénnyel foglalkozni.

Ötmillió forintot gyűjtene a Bátor Tábor az Agrárszektor konferencián

Súlyosan vagy krónikusan beteg gyerekeknek szervez változatos élményterápiás programokat a ma már több mint két évtizede működő Bátor Tábor Alapítvány. A kezdeményezés jóval több, mint játék és nyaralás: az alapítvány a tábori, iskolai és kórházi programok keretében a sok mindenből kimaradó és megtépázott önbizalmú gyerekeknek kihívások fokozatos teljesítése révén ad sikerélményeket. Így segíti őket hozzá a lelki gyógyuláshoz. A Bátor Tábor a Portfolio Csoport által szervezett Agrárszektor konferencia jótékonysági partnere lett, az együttműködés keretében a táborban lévő tó megmentésére gyűjt adományokat a szervezet, amely lehetővé tenné a beteg gyerekeknek az evezést, horgászatot is magába foglaló élményterápiás vízi programok szervezését. A kizárólag céges és magánadományokból működő alapítvány a tó rendbetételére ötmillió forintot szeretne összegyűjteni a konferencián.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Végre ez is kiderült az emlékeztető Covid-oltásról: ezt minden vakcinázott magyarnak tudnia kell

Ahogyan arról hétről-hétre beszámolunk a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítöanyag országos átlagértéke az elmúlt időszakban épp, hogy elkezdett csökkenni az NNGYK 43. heti szennyvízelemzése alapján. Ennek ellenére azonban a szennyvízben mért koncentrációk továbbra is jelentősek, sőt Miskolcon emelkedett a mért örökítőanyag. Ennek kapcsán jártunk most annak utána, hogy vajon érdemes-e beadatnunk egy emlékeztető oltást, vagy újra elővenni a szekrényből a maszkokat.

Te láttál már itthon igazi törpefalut? Magyarországon ez most a 10 legkisebb

A vidéki Magyarországon kisfalvak, aprófalvak és törpefalvak tucatjait találhatjuk meg, összesen 507-et, ahol a lakosság lélekszáma nem éri el az 1000 főt. Ezúttal készítettünk egy tízes toplistát a legkevesebb állandó lakossal rendelkező községekről, és bár először erős volt a verseny Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala vármegye között, végül kiütéssel győzött Zala a falvak számát tekintve, az abszolút befutó azonban mégis az Északi-középhegység kicsiny falvacskája lett. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 06:03