Újra itt a fertőzés: így védekezhetünk a vírus ellen

Újra itt a fertőzés: így védekezhetünk a vírus ellen

A madárinfluenza esetében a legfontosabb a megelőzés, hiszen a fertőzés igazolásakor már csak az állomány megsemmisítése következhet. A korábbi évek eseteinek kapcsán az érintett hatóságok és az Agrárminisztérium többször is figyelmeztette a termelőket, hogy mit tehetnek a megelőzés érdekében. Tekintve, hogy a napokban két telepen is kimutatták a fertőzést, érdemes ezeket a tennivalókat újból átismételni.

A Nébih korábban többször is kiemelte, hogy jelenleg a madárinfluenza elleni védekezés egyetlen módja a járványvédelmi intézkedések szigorú és következetes betartása. A szakemberek szerint az eddigi járványok tapasztalatai azt mutatják, hogy bár az ehhez szükséges tárgyi feltételek a legtöbb telepen rendelkezésre állnak, azonban azt nem minden esetben működtetik napi szinten.

Alapvető szabályok

A baromfitarttó telepet kerítéssel kell körbevenni, amelynek legalább 50 centiméter magasnak és folytonosnak kell lennie. Kiemelt szerep jut a fertőtlenítésnek is, amelyet csak engedélyezett hatóanyaggal, illetve termékkel szabad elvégezni.

A főnöknek sincs felmentése

Természetesen ez csak akkor ér valamit, ha dolgozók használják is ezeket, így nincs más lehetőség, mint nagyon szigorúan megkövetelni az előírások betartását, és ellenőrizni is kell azt. Meg kell értetni a telep alkalmazottaival, hogy nagyon sok múlik az olyan „apróságokon”, mint például a csizma fertőtlenítése.

Zárt víz- és takarmánytárolás

A takarmányt úgy kell tárolni, hogy az ne legyen terített asztal vadmadaraknak vagy rágcsálóknak, vagyis zárt, fedett helyről, ellenőrzött körülmények között kell adagolni. Ugyanez vonatkozik a vízre is, amelyet zárt tárolóban kell tartani és vezetékben kell eljuttatni az állományhoz. Természetesen az itatáshoz ivóvíz minőségű vizet kell használnunk, ellenkező esetben akár a szigorúan elzárt vízzel is megfertőzhetjük az állományt. Emellett a szakértők fontosnak tartják azt is, hogy szükség esetén valamennyi állat bezárható legyen, amely nagyon hatékonyan védi az állományt, igaz, több gazdaság esetében, nehezen oldható meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!