Őrület a magyar boltokban: durva, mennyiért árulják most ezt a húsfélét itthon

Őrület a magyar boltokban: durva, mennyiért árulják most ezt a húsfélét itthon

agrarszektor.hu
Robogunk Márton-nap felé, ami egyúttal azt is jelenti, hogy sok család asztalára kerül víziszárnyas, ami lássuk be, az év többi napján nem igazán jellemző. Mindezt jól mutatja az is, hogy a megtermelt, vágott áru nagyjából 80%-a külpiacokra kerül. Ennek ellenére sokat javult a helyzet az elmúlt évekhez képest, hiszen egyre többen tartják számon ezt a hagyományt, ráadásul az éttermeknek is nagy szerepe van ilyenkor. A mérsékelt fogyasztásnak pedig nem meglepő módon a legfőbb oka nem más, mint az ár.

A víziszárnyasok nem képezik a mindennapi étrendünk részét, ami a fogyasztást tekintve jól tükröződik: a liba még az egy kilót se éri el, a kacsa körülbelül a 3 kilót megközelíti. A liba az kimondottan szezonális hús, a szent Márton naptól karácsonyig terjedő időszakban keresik leginkább. Látits Miklós, a Kacsa- és a Lúdszövetség titkára korábban kiemelte, külön kiemelte azt is, hogy a liba soha nem is volt igazán a hétköznapi étkezésnek a része.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az igazi luxusélelmiszer: a libamáj

A libamáj egy igazi luxustermék, amelynek a jelentős része, hozzávetőleg 80 százaléka exportra kerül. A hazai fogyasztás jelentős részben a vendéglátásban, döntően a csúcsgasztronómiában jelenik meg. Mindez nem meglepő, ha megnézzük az árakat:

  • a Sparban a friss, hízott libamáj kilója 20 ezer forint,
  • a Matusz-Vadnál szintén 20 ezer forint,
  • a Kifli.hu-n pedig a fagyasztott, hízott II. osztályú libamáj 29 ezer forint.

Tényleg krízisben az ágazat?

Az Agrárszektornak korábban adott interjújában Szabó Ákos, a Tranzit Csoport vezérigazgatója elmondta, hogy jelenleg a fogyasztók inkább óvatosak, nagyon megnézik, mire adnak ki pénzt. Emiatt a víziszárnyas-ágazat különösen nehéz helyzetben van, mert itt prémium termékekről van szó, rosszabb időkben a vásárlók elhagyható élelmiszernek tekintik ezeket az árucikkeket. A kacsahús talán az elmúlt tíz évben már elterjedt, de a libahús és a hízott máj mindenképpen olyan kategória, amelyről lemondanak a vevők, ha rosszabb anyagi helyzetbe kerülnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A liba ráadásul a legextenzívebb, leghatékonytalanabb baromfifajta, a tartástechnológiája, genetikája nem teszi lehetővé, hogy hatékonyan, tömegesen termeljük. Ez a takarmányozásában is tetten érhető. Míg a csirkének nagyjából 1,55, egy kacsának 2,05 a takarmánykonverziós rátája, a libának 4,1, vagyis a takarmány drágulása is ezt a fajt érintette legjobban. Ehhez pedig még hozzátársul az is, hogy, mint említettük, szezonális termékről van szó, ami csak az év ezen időszakához köthető.

Egymást váltó krízisek után ért a jelenlegi, fogyasztáscsökkenéssel jellemezhető időszakba a víziszárnyas ágazat, amelynek hátránya, hogy termékei nem alapélelmiszernek, hanem az ilyenkor nagyobb eséllyel elhagyott prémium terméknek számítanak

- fogalmazott Szabó Ákos.

A madárinfluenza árnyékában

Az idei évben is többször söpört végig a gyilkos kór, a madárinfluenza, óriási károkat okozva: Európa-szerte és Magyarországon is rengeteg állatot kellett kiirtani, melyeknek 75-80 százaléka víziszárnyas volt idehaza. Ugyanakkor, mivel nem volt árualap, egy keresleti piac lépett fel és rendkívül megnövekedtek az átadási és a fogyasztói árak. Volt olyan francia piac, ahol egy kilogramm hízott májért 180 eurót kértek el. Extrém árak alakultak tehát ki a víziszárnyas termékpályán, a termelési volumenek ugyanakkor nagyon nagy mértékben csökkentek. Most pedig nézzük, milyen árakra számíthat az, aki így az év végi ünnepekhez közeledve egy kis kacsát fogyasztana:

  • a Kifli.hu-n a fagyasztott hízott kacsacomb kilója 6390 forint, míg a kacsamell filé 11400 forint,
  • az Auchanban a csomagolt kacsamell kilója 6180 forint, a kacsacomb pedig 3750 forint,
  • a Matusz-Vadnál pedig a friss, hízott kacsamell kilójáért 6060 forintot kell fizetni, míg a hízott kacsacombért 3700 forint körül.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!