Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.11.13. hétfő

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.11.13. hétfő

agrarszektor.hu
Többnyire erősen felhős vagy borult időben lesz részünk, a nap első felében lehet több, illetve hosszabb felszakadozás - derül ki az Agrárszektor hétfői (2023.11.13.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2023.11.13.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2023.11.13.) napon.

2023.11.13. hétfő: Többnyire erősen felhős vagy borult időben lesz részünk, a nap első felében lehet több, illetve hosszabb felszakadozás. A nap nagy részében csak helyenként, estétől észak felől viszont már nagyobb területen fordulhat elő eső. A többnyire mérsékelt déli, délnyugati szél estétől megélénkül.

A hőmérséklet kora délután 5, 13, késő este 3, 11 fok között várható.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Melegedés kezdődik a légkörben, ezért a melegfrontokkal együttjáró tünetek jelentkezhetnek az arra érzékenyeknél. Általános panaszként fejfájás, migrén, fáradékonyság, aluszékonyság léphet fel, ingadozhat a vérnyomás, nőhet a reakcióidő.

A következő napon várható időjárás

2023.11.14 kedd: Általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Több helyen lehet jellemzően kisebb eső, zápor, egy-egy zivatar sem kizárt. A nyugati, délnyugati szél élénk, olykor erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul, de a Dél-Dunántúlon kissé melegebb is lehet.

Friss híreink:

Nincs akadály: tényleg eljött a mezőgazdasági drónok ideje

A 2022-es és a 2023-as évek nagyon jelentősek voltak a drónos növényvédelem tekintetében, jóformán valamennyi akadály elhárult a technológia gyakorlati alkalmazása elől – mondta el az Agrárszektornak Filler Zsófia, az ABZ Drone Kft. értékesítési igazgatója. A szakember beszélt arról is, hogy ma Magyarországon milyen képesítésekkel kell rendelkeznie annak, aki drónos növényvédelmi munkákat szeretne végezni, de szó esett a technológia várható jövőjéről, a drónbeszerzések költségeiről és lehetséges megtérüléséről is.

A németek nem viccelnek, hamarosan ilyen gépek lephetik el a földeket

Új elektromos traktorral rukkolt elő egy német start-up. A Tadus nevű vállalkozás az Agritechnica kiállításon mutatja be lítium-ion akkumulátorral és 160 lóerős maximális teljesítménnyel rendelkező új gépét.

Egyre több magyar mond le ezekről a traktorokról: mi történik itt?

2023 októberében a magyar gazdák 45,1 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2021 tizedik hónapjához képest pedig 27 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka októberben a John Deere volt, amelyből 30-at adtak el a hónapban, a második helyen a New Holland végzett, abból 20 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Solis, a negyedik a Kubota, az ötödik pedig a Case volt az év tizedik hónapjában.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Szinte éhbérért robotolnak a magyar vidék melósai: 910 ezerrel kapnak kevesebbet a topkeresőknél

Tízszeres a bérkülönbség az ország legjobban és legrosszabbul fizetett nemzetgazdasági ágai között: mialatt Tolnában a legjobban kereső dolgozók több mint nettó 1 millió forintot visznek haza átlagosan, Nógrád megye legrosszabbul keresőinek átlagbére alig haladja meg a 100 ezer forintot. Beleástuk magunkat a KSH óriási adathalmazába, hogy kiderüljön, melyek az egyes megyék legjobban és legrosszabbul fizető nemzetgazdasági ágai. Mint kiderült, még a top keresők között is jelentős, 30 százalékos a bérolló, a legkevesebbet hazavivők körében pedig még ennél is rosszabb a helyzet.

Berúgta a kaput a klímaváltozás: ezt minden kerttulajnak tudnia kell, különben beüthet a baj

A klímaváltozás hatásait Magyarországon is egyre inkább érezhetjük: a hosszú, aszályos nyarakat enyhe, esős telek követik, az átmeneti időszakok pedig érzékelhetően lerövidültek. A lassan, de biztosan zajló globális felmelegedés a kiskertekben is szembesít minket azzal, hogy bizonyos, korábban megszokott fajok helyett ideje másokat választanunk. Vajon lassan az őshonos gyümölcseink helyét is átvehetik az újabb, mediterrán fajok? És mire figyeljünk oda, nehogy a klímaváltozás hatására egyre szaporodó inváziós növények lepjék el az udvarunkat? B. Szabó Norbert okleveles kertészmérnök segített minket válaszaival az eligazodásban. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 06:03