2024. április 27. szombat Zita
2 milliárdos fejlesztés a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agronál

2 milliárdos fejlesztés a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agronál

agrarszektor.hu
Jelentős mezőgazdasági beruházást, gabonatároló silót, szárítót, tisztító és kiszolgáló technológiát adott át Jánossomorján a Talentis Agro Csoporthoz tartozó Lajta-Hanság Zrt. A közel 2 milliárd forintból megvalósult beruházásnak köszönhetően olyan magas színvonalú létesítmények jöttek létre, amelyekkel hosszú ideig biztonságosan és a kor kihívásainak megfelelően raktározható a szemes termény.

A Győr-Moson-Sopron vármegyében, a Mosonmagyaróvári járásban található Jánossomorján létrehozott fejlesztés keretében 1 darab gabonaszárító, az ehhez tartozó elő-, és utótisztító berendezés, továbbá 8 darab toronysiló épült. A holding célja a kapacitásnövelő beruházással az, hogy környezetkímélő módon, energia-, és költséghatékonyan növelje a versenyképességét.

Nagy István agrárminiszter a fejlesztés átadóján elmondta, hogy hazai agrárium megújítása érdekében a kormány 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít az uniós fejlesztési források mellé a vidékfejlesztésben. Ennek köszönhetően a 2027-ig tartó időszakban a KAP II. pillére keretében mintegy 4300 milliárd forintot fordítanak a magyar mezőgazdaság, élelmiszeripar és a vidéki települések fejlesztésére. A tárcavezető elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében 2016 óta mintegy 1300 olyan mezőgazdasági beruházást támogattak 180 milliárd forint értékben, amelynek keretében gabonatároló kapacitások is létesültek vagy újultak meg, mindez pedig hozzávetőleg 2 millió tonna raktárkapacitás fejlesztését érintette a meglévő mintegy 20 millió tonnás kapacitás mellé - tette hozzá a tárcavezető.

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa elmondta, hogy a beruházás 2 milliárd forintba került. A silós tárolásban az új berendezéseknek köszönhetően tudják hozni a közel 100%-ot. A tároló hűtött, ezért teljesen kizárható a rovarkár. 50%-kal kevesebb földgázt fogyaszt, mint az előző változatok. A csoport tulajdonosa azt is elmondta, hogy közel 50 milliárd forint fejlesztést fognak végrehajtani a Gallicoop-nál, teljesen új vágóhidat és két új pulykatelepet terveznek építeni.

Az aszályos időszakok, a növekvő élelmiszerigények és a klímaváltozás mindig sürgetik azokat a beruházásokat, amelyek segítségével hatékonyabbá tehető a növénytermesztés, az állattenyésztés. A Talentis Agro Csoport megalakulása után az első ötéves tervét teljesítette - 2023-ban közel 59 milliárd forint éves árbevétel mellett 7,2 milliárd forint EBITDA-ra számít, ebben a mezőgazdaságnak igen nem kedvező környezetben.

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a megtermelt gabonát tudni kell hatékonyan szárítani, tisztítani és tárolni, akár hosszabb távon is. A most átadott fejlesztés képes ennek a feladatnak az ellátására, valamint a Lajta-Hanság Zrt. gazdálkodási területén a meglévő, a 2022. évben megvalósult, és a 2024. év májusában átadásra kerülő, mindösszesen 1055 ha öntözött területen megtermelt jó minőségű, és akár megduplázott termésmennyiség tárolására. A Talentis Agro Holdingon belül az alföldi régióban is megmegvalósítanak gabona terményszárító-, és siló beruházást, a jánossomorjai fejlesztésünkhöz hasonlóan, a helyi kapacitásokhoz igazodó paraméterekkel, amely átadását 2024. tavaszra tervezik. A keleti országrészben is folytatódik az új pályázati ciklusban beruházás, ahol hasonló szárító-tároló fog épülni - árulta el középtávú terveit a vállalat vezérigazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!