Megszenvedi az idei évet a magyar agrárexport

Megszenvedi az idei évet a magyar agrárexport

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági és környezetügyi attasék október 19-én tartották éves értekezletüket az Agrárminisztérium kupolatermében, melynek keretében beszámoltak az általuk képviselt országok és térségek helyzetéről, valamint az agrár-külkereskedelemben betöltött szerepükről – számol be az Állattenyésztők.hu.

Berlin

Németország a legfontosabb politikai és gazdasági partnere hazánknak, és ez igaz az agrártermékekre is. A magyar-német agrárkülkereskedelem tavaly szinte kilőtt, a rekord értékű export mellett (2.093 millió €) soha nem látott mértékű volt a külkereskedelmi többletünk (553.000 €). Sajnálatos módon ez a kimagasló eredmény nem tartható fenn a végtelenségig.

A német állatállomány létszámadatai zuhanórepülésben vannak egy ideje, amit elősegített, hogy az agrártárcát a Zöldek által delegált miniszter vezeti. A húsfogyasztás és az állattartás negatív hatásainak hangsúlyozása meghozta a várt eredményt: a fogyasztók egy része elfordult a húsoktól és más állati termékektől is. Ez negatív hatással van a keresletre, a piaci árakra és végső soron a német állattartók jövedelmezőségére. A legnagyobb bajban a sertéságazat van. A sertések száma 2013 óta 25%-kal, azaz 7 millió állattal csökkent, míg a gazdaságok száma még 43%-kal. Az állatállomány zsugorodása kihat a takarmánypiaci szereplőkre is, miközben a laborhúsok iránt nő az érdeklődés.

London

Az Egyesült Királyság (UK) importkitettsége nagy, így Magyarország meg tudta őrizni piaci pozícióját a Brexit ellenére.

Az ágazati szereplők az elmúlt egy évben az uniós piacok elvesztését, az exportőröket ellehetetlenítő adminisztrációs terheket, a távoli országokkal kötött egyezmények során az állat- és növényvédelmi, állatjóléti és élelmiszer-biztonsági szabványok hiányát, a tömeges és olcsó importtal szemben a hazai termelők számára nyújtott garanciák hiányát, valamint a munkaerőhiány kezelésére adott intézkedéseket kérték számon a döntéshozókon.

Párizs

Habár Franciaország az EU vezető agrárnagyhatalma, mégis több mint dupla annyi mezőgazdasági terméket importál mint a 2000-es évek elején. 20 év alatt az ország a világ 2. legnagyobb mezőgazdasági exportőréből az 5. helyre csúszott. A csirke- és juhhúsfelhasználásuk körülbelül fele, a gyümölcsfogyasztás több mint kétharmada, a zöldségek egyharmada importból származik. A versenyképesség romlása elsősorban a nagyon megdrágult munkaerő foglalkoztatásának és a környezet-, valamint állatvédelmi előírásoknak köszönhető. 2023 őszén elindult Franciaországban a madárinfluenza elleni oltási kampány.

Moszkva

Az oroszokkal folytatott mezőgazdasági kapcsolat gerincét 2022 második felétől továbbra is a kölcsönös érdekeken alapuló mezőgazdasági és kereskedelmi együttműködés megőrzése és az embargón kívüli területek kiaknázására irányuló magyar törekvés jellemezte.

Az agrárcégeinknek lehetőségük van fenntartani vagy bővíteni piaci pozícióikat. Az orosz piacon bővítési lehetőségeket rejt magában az élőállat-szállítás, az élelmiszeripari termékek exportja és a vetőmag-kereskedelem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!