Egyszerű és tényleg működik: így termeszthetsz otthon zöldségeket télen is

Egyszerű és tényleg működik: így termeszthetsz otthon zöldségeket télen is

Nagy Z. Róbert
Télen sokkal kevesebb lehetőségük van a konyhakertek kedvelőinek a növénytermesztésre, de erre is vannak alternatív, szobában is művelhető irányzatok. Szobanövényeink többségét, ha szaporítani akarjuk, egyszerűen vágunk egy hajtást és azt vízben meggyökereztetjük. Ez a módszer több zöldségnél és fűszernél is eredményes lehet - akár hosszabb távon is.

A víz az élet alapja

Egy üvegedényben, vízben az ablakpárkányon is sokféle olyan növényt nevelhetünk, melyek a hasznunkra lesznek a konyhában. Télen, jobb lehetőségek híján ez is egy megoldás. A vízben történő növénynevelésnek a hidrokultúrának a kertészeti termesztésben nagy hagyományi vannak, csak ott a vízben oldott megfelelő tápanyag adagolással kimagasló terméseredmények érhetők el. Ha egy ablakpárkányon tartunk vízben növényeket a kimagasló termésmennyiségről mondjunk le, ám ennek ellenére kicsiben is van haszna ennek a módszernek. Ilyen esetben nem feltétlenül jó, ha tápoldatban tartjuk a növényeket, vagy ha igen akkor az nagyon híg legyen, amennyiben el szeretnénk fogyasztani majd a leveleiket. Vízben többféle növény igen hosszú ideig tartható: némelyik növekszik, fejlődik is valamennyit mások nem, de legalább hosszan frissek maradnak így. Nézzünk néhányat.

Az alapból vízigényesek jobban viselik ezt a tartásmódot

A borsmenta és fodormenta egyébként is nagyon vízigényes növények, ha szerzünk egy még leveles hajtást, vagy egy sztólót (ez az a szárindája, amivel szaporodik a talajon kúszva, majd helyenként legyökeresedik) és ezt vízbe tesszük, napos helyen nagyon jól érzi majd magát. Így mindig lesz pár mentalevelünk, amivel limonádét, vagy teát ízesíthetünk, még télen is. A menták előnye, hogy ha nem napos helyre kerülnek, azt is jól viselik.

A friss oregánót közvetlenül tésztaszószokhoz, levesekhez és más sós ételekhez, de salátákhoz is használhatjuk tehát nem hátrány, ha nem csak szárítva van otthon ebből a fűszerből. Már néhány levélnek is jó az ízesítő hatása. A kertből elég néhány hajtást bevinni, az alsó részéről leszedni a leveleket és vízbe állítva tartani.

A zsálya aromás illatú gyógynövény, de fűszerként is sokszor alkalmazható. Jól illik a tojásos ételekhez, csirkéhez, bárányhoz vagy akár az ananászhoz is. Leveles szára szintén sokáig tartható vízben, az ablakban. A bazsalikomok többsége egynyári növény, ezek télen akár magról is újra nevelhetők, de a komolyabb fagyok elől a kertben található még élő bazsalikomok hajtásait is bemenekíthetjük. Ez a népszerű gyógynövény jól növekszik a vízben, és számos különféle olaszos receptben felhasználható, például szószokban és levesekben. Minél naposabb helyet találjunk számára.

A jázminpakóca, vagy ismertebb latin nevén Stevia rebaudiana természetes és kalóriamentes édesítő hatásával lett ismert. Használhatók erre a célra a levelei közvetlenül is, vagy a leveléből készült forrázat cukorszirup helyettesítésére. A levelekből por is készíthető édesítőszerként.

A kakukkfű sokoldalú gyógynövény, íze a vadhúsokhoz is jól passzol. Még a virágai is ehetőek. A kakukkfűnek sok napfényre van szüksége, ezért helyezzük az üvegeket világos, lehetőleg déli tájolású ablakba. A rozmaring csirkés ételek jellemző fűszere, bár a vízben tartva nem valószínű, hogy könnyen gyökeret ereszt ennek ellenére tartós lesz, hosszú ideig frissek maradnak így a levelei. A citromfű segítségével olyan gyógyteát készíthetünk, amely csökkenti a szorongást, enyhíti az emésztési zavarok tüneteit és megkönnyíti az alvást. Szintén jól tartható vízben. A metélőhagyma rendkívül könnyen termeszthető, és rengeteg ételhez felhasználható. Bár cserépben is tarthatjuk bent, a vízkultúrás tartásmódot is jól viseli.

Fűszerek közül a levendula, koriander és a majoránna alkalmas még vízkultúrához, de vannak zöldségek is, melyekkel eredményesek lehetünk. A torma, a sárgarépa, a zeller, a petrezselyem, vagy akár a retek, vagy cékla gyökerének a tetejéből ha levágunk egy 3-4 centiméteres darabot az vízbe téve hamar leveleket hajt, amit felhasználhatunk a konyhában. De hagymákkal is kísérletezhetünk, a vöröshagymát vagy a lilahagymát, ha pohárba tesszük úgy, hogy épp csak az alja érjen a vízbe (különben berohad), akkor hamar gyökeret ereszt, majd kihajt és egy fejből akár 6-8 szál zöldhagymához is hozzájutunk pár hét alatt. Aki szereti, amikor a hagymának enyhébb az íze, annak ez jó megoldás: a vízben hajtatott hagyma íze ugyanis sokkal kevésbé karakteres, mint hagyományosan, kint a kertben, talajban termesztve

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!