A minták nem egyenletesen kerültek beküldésre a vizsgálat elvégzésére jelentkező laboratóriumokba. Ezt lehet természetesnek tekinteni, hiszen a laborok ismertsége, az ügyfelekkel való kommunikációja, a mintagyűjtő járatok rugalmassága, a juhtartó gazdákhoz és a beküldő állatorvosokhoz való közelsége/messzesége a preferenciák felállításához vezetett - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).
Az állományok nagy része kokcidiózissal fertőzött. Fontos viszont aláhúzni, hogy a minták felnőtt állatokból származnak, és az ezekből megállapított kokcidiózis nem okoz klinikai tüneteket, emiatt a felnőtt egyedek esetében nem szükséges ellene semmilyen kezelést végezni. Az állományszinten kimutatott parazita viszont jelzésértékű, és arra kell ösztönöznie a gazdákat, hogy kokcidiózis elleni megelőző intézkedéseket foganatosítson az ellési időszakban, megvédve ezzel az újszülött bárányokat.
A minták legnagyobb része negatív volt mételyek tekintetében. Ezt nagy valószínűséggel a hangyák, a csigák életmódjával és az igen száraz időjárással lehet összefüggésbe hozni. Szintén az időjárási viszonyok és a csigák, illetve az atkák jelenlétével/hiányával magyarázható az is, hogy a minták legnagyobb része negatív volt tüdőférgesség tekintetében és galandféreg-fertőzöttség tekintetében is.
A kezeléseket tekintve nem lehet elégszer ismételni a következőket:
- A kezelést mindig egy adott állományra, a vizsgálati eredmények alapján, az állatorvossal konzultálva, a juhok kondíciója, egészségi állapota, termelési fázisának alapján kell elvégezni.
- Mindig a lehető legkorrektebb súlymérést/becslést kell elvégezni, a választott gyógyszer használati utasítása szerinti adaggal kell kezelni úgy, hogy inkább a nagyobb egyedekhez állítjuk be az éppen használt adagolót.
A fenti elvek mentén végzett kezelések garantálják a sikeres parazitakontrollt és a féregtelenítő szerek elleni rezisztencia kialakulásának lassítását/elkerülését. Feltétlenül figyelembe kell venni az élelmiszer-egészségügyi várakozási időt, az emberi fogyasztásra szánt tejre és a húsra is!
Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége