A legnagyobb problémát az áruhiány okozza, Zágráb ugyanis októberben elrendelte minden háztáji sertés kényszervágását, a fertőzött farmok 10 kilométeres körzetében pedig minden állatot elaltattak. Utóbbi intézkedés több mint 50 ezer disznót érintett. Az intézkedések hatására eltűntek a kistermelők, a versenyben maradt nagyok pedig nem képesek ellátni a piaci igényeket. Emiatt a nagyobb áruházak külföldről hozzák be a húst, de az drága és a horvátok zöme a minőséggel sem elégedett. Tavaly decemberben egyébként egy kilogramm malachúsért általában kevesebb mint 5 eurót kellett fizetni az adriai országban, most viszont ugyanennyi, rosszabb minőségű húsért 12 eurót is elkérnek a kereskedők - írja a Világgazdaság.
Éppen ezért sok horvát inkább kihagyja az ünnepi menüből a malacot. Azok vannak némileg szerencsésebb helyzetben, akik a magyar vagy a szlovén határ közelében élnek, hiszen ők sokszor a határ túloldalán vásárolják meg a jó minőségű malacokat. Mohácson például már 1300 forintért lehet kapni kitűnő minőségű malachúst, aminek az ára sok helyen már inkább horvátul és euróban is ki van írva, mivel a horvátországinak töredéke. De hasonló tendencia figyelhető meg egyébként a többi határ menti magyar településen is.