A magyarok évente mintegy 30-32 ezer tonna virslit fogyasztanak, amelynek 20-25 százaléka szilveszter környékén kerül az asztalokra – derül ki a Magyar Húsiparosok Szövetségének adataiból. Mostisch Martina, a szövetség ügyvezető titkára az InfoRádióban hangsúlyozta, hogy az ünnepek idején kiemelten fontos megbízható forrásból származó húst vásárolni, nyomon követhető termékeket választani, és elkerülni a tájékozódás nélküli akciós vásárlásokat - írja az Infostart
Karácsonykor a halak és szárnyasok mellett a sertéshús is hagyományosan az ünnepi menü része, a töltött káposztát például jellemzően sertéshússal készítik. Szilveszterkor pedig a babonák és hiedelmek miatt nő meg a sertéshús iránti kereslet – mondta el az ügyvezető titkár. Mostisch Martina szerint a hús „elsősorban bizalmi termék”, ezért nemcsak az ünnepek alatt, hanem mindig olyan helyről érdemes vásárolni, amely már korábban is bevált, és garantálja a minőséget.
Ilyenkor népszerű a virsli is az asztalokon
A vásárlók döntését a virsli kiválasztásánál nemcsak az ízlésük, hanem pénzügyi lehetőségeik is befolyásolják. Mostisch Martina szerint csomagolt virsli vásárlásakor különösen fontos alaposan átnézni a termék leírását.
Ha a termék nevében nem szerepel a virsli szó, csak olyan megnevezéseket találunk, mint például bécsi roppanós vagy bécsi jellegű termék, az nem felel meg az élelmiszerkönyvi előírásoknak, ezért nem is nevezhető virslinek
- magyarázta. Hangsúlyozta, hogy a termék összetevőinek ellenőrzése kulcsfontosságú, hiszen ezek jó támpontot nyújthatnak a minőség megítélésében. Az ovális állatorvosi pecsét is hasznos információval szolgál: ez jelzi, hogy az utolsó feldolgozási folyamat hol zajlott. Ha a pecsétben a HU felirat szerepel, az azt jelenti, hogy Magyarországon történt ez a folyamat.
Mostisch Martina kiemelte, hogy a csomagoláson feltüntetett összetevők száma is árulkodó lehet: minél kevesebb az összetevő, annál valószínűbb, hogy jó minőségű termékről van szó. Emellett mindig ellenőrizni kell, hogy milyen állatból készült a virsli. Csomagolt termék esetén fontos meggyőződni arról, hogy nincs légkiválás a csomagolásban. Ha pedig csemegepultból választunk, érdemes az eladótól érdeklődni a termék összetevőiről és minőségéről.