Német pénzügyminiszter: nincs több pénz a gazdák támogatására

Német pénzügyminiszter: nincs több pénz a gazdák támogatására

agrarszektor.hu
Váratlan fordulatot vett a gazdák tüntetése Németországban. A német pénzügyminiszter, Christian Lindner, több ezer az adóemelések ellen tiltakozó gazda elé kiállva közölte, hogy nincs pénz további támogatásokra.

Szinte teljesen megállította Berlint az a tüntetés, amelynek során 10 ezer gazda traktorokkal és teherautókkal torlaszolta el a főbb útvonalakat, a kedvezményeik fokozatos elvonása ellen tiltakozva. A mai napon azonban újabb fordulat történt az ügyben, ugyanis a német pénzügyminiszter a gazdák elé kiállva tett nagy bejelentést - írta meg a Reuters.

Nem ígérhetek önöknek több állami támogatást a szövetségi költségvetésből. De közösen harcolhatunk azért, hogy önök több szabadságot élvezhessenek, és hogy megbecsüljék a munkájukat

- mondta Christian Lindner a Brandenburgi kapu előtti színpadról a tömegnek.

A tüntetések nyomást gyakoroltak Olaf Scholz kancellár koalíciójára, amely a költségvetési zavarok orvoslásáért és a jobboldali csoportok megfékezéséért küzd. A tiltakozó megmozdulások azután törtek ki, hogy a kormány úgy döntött, fokozatosan megszünteti a mezőgazdasági gázolajra vonatkozó adókedvezményt, miközben megpróbálta egyensúlyba hozni a 2024-es költségvetést egy novemberi alkotmánybírósági ítéletet követően, amely a kiadási tervek felülvizsgálatára kényszerítette.

A német kormány korábban már közölte, hogy fenntartja az új mezőgazdasági járművekre vonatkozó adókedvezményt, a mezőgazdasági gázolaj-támogatás megszüntetését pedig több évre elosztja. A gazdák azonban - az ellenzéki konzervatívok és a szélsőjobboldal hangos támogatásával - azt mondták, hogy ez nem elég.

A kormány békülékeny hangot ütött meg, mivel egyre nagyobb az aggodalom, hogy a politikai vita radikalizálódott, és a tüntetések erőszakba torkollhatnak. A tüntetések vezetői ma délután találkoznak a koalíció vezetőivel. Christian Lindner, aki magát vidéki srácként jellemezte, aki annak idején istállókat trágyázott, kevés sikerrel próbálta megnyerni a gazdákat azzal, hogy a berlini békés tiltakozásukat szembeállította a klímaaktivisták viselkedésével, akik festékkel fújták le a Brandenburgi kaput - "a német nemzeti egység szimbólumát".

De azt mondta, hogy a szűkös pénzre szükség van a régóta elhanyagolt iskolai és közúti beruházásokhoz, valamint az ipari energiatámogatásokhoz. Különösen hangos volt a fújolás, amikor a német pénzügyminiszter azt mondta, hogy az ukrajnai háború miatt van szükség pénzre.

Az ukrajnai háború miatt ismét veszélybe került a béke és a szabadság Európában, ezért ismét be kell fektetnünk a biztonságunkba, ahogyan korábban tettük

- mondta Christian Lindner.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!