2024. április 27. szombat Zita
Ez már nem játék: emberre támadt a veszett állat Magyarországon

Ez már nem játék: emberre támadt a veszett állat Magyarországon

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma január 26-án ismét veszettség esetet igazolt, ezúttal egy kóbor macskánál - közölte a hatóság. A fertőzött állatot Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán határ közelében találták. Mielőtt elhullott, emberre is rátámadt a veszett macska. A betegség kialakulása után már gyógyíthatatlan és szinte minden esetben borzasztó szenvedésekkel járó halálhoz vezet. Időben beadott oltássorozattal azonban még a fertőződés után is elkerülhető a baj.

A legújabb, milotai eset kapcsán számos járványügyi intézkedés ‒ többek között az oltatlan állatok vakcinázása, fokozott felügyelet, ebzárlat, rókák gyérítése ‒ elrendelését kezdeményezte az állategészségügyi hatóság. Az elrendelt intézkedéseket a Nébih és a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kormányhivatal mindaddig fenntartja, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.

 

Az esethez kapcsolódóan az interneten terjedő videó kapcsán a Hivatal felhívja a figyelmet a következőkre:

  • Amennyiben kutya vagy macska embert támadott vagy mart meg, illetve vadon élő állattól származó sérülés történt, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni! Az emberi veszettség megbetegedés kialakulása is megakadályozható a veszettség elleni sorozatoltás beadatásával. 
  • Az eseményt mihamarabb jelenteni kell a helyi állategészségügyi hatóságnak is (élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi jogkörben eljáró járási hivatal), hogy késedelem nélkül megtehessék a szükséges intézkedéseket.
  • A háziállatok esetében Magyarországon a kutyák veszettség elleni oltása évente kötelező, a macskák oltása ajánlott. A Nébih ezúton is felhívja a kutya- és macskatartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás rendszeres beadatásának kiemelt fontosságára.
  • A veszettség gyanújának bejelentése jogszabályi kötelesség, az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről.
  • Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot vagy háziállatot lát, haladéktalanul jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat pedig a Nébih ZöldSzámán (06/80/263-244).
  • Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény szerint az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad. Elfogadható oknak, körülménynek minősül azonban a másként el nem hárítható támadás megakadályozása.

Tünetek esetén már biztos a halál

A veszettség méltán rosszhírű betegség, amely kialakulása után szinte biztosan halált okoz emberben és állatban egyaránt. A kórt ma sem lehet gyógyítani, és orvostörténeti ritkaságnak számít az, ha valaki spontán felépül belőle.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!