A vállalatnál úgy látják, hogy a jövő kulcsa a talaj állapotának fejlesztése. El kell érni, hogy javuljon a szerkezete, mikrobiológiai állapota, ahogy tenni kellene azért is, hogy nőjön a humusztartalma. Csak így lehet az erőforrásait megfelelően kiaknázni és a kijuttatott tápanyagokat hatékonyabban, minimális veszteséggel felhasználni.
Úgy gondoljuk, hogy 2024-ben nem a termés maximalizálása a cél, hanem a költségek optimalizálására kell koncentrálnunk. Korábban minden befektetett forint növelte a termelés jövedelmezőségét, mert magasan voltak a terményárak és alacsonyan a beviteli anyagoké. Mára viszont ez megfordult, most oda kell figyeljünk arra, hogy meddig emelhetjük a termelésbe vont inputok körét, értékét, és szabad-e a maximális termésért küzdenünk. Úgy kell megválogatnunk a használt termékeket, hogy azok többet hozzanak, mint amennyibe kerülnek, illetve, hogy nagymértékben hozzájáruljanak a többi készítmény, valamint a talajban lévő erőforrások felvételéhez és hasznosulásához
- magyarázta Vajda Péter.
Mennyire befogadóak a gazdák?
Az elmúlt három évben imádtam termelőkkel tárgyalni. Közel három évtizede vagyok a piacon, foglalkozom a mikrobiológiával, de azt érzem, hogy az elmúlt időszakban valami megváltozott, méghozzá pozitívan: egyre nagyobb figyelmet kap a talaj. Ennek nagyon örülök, ám felelősséggel is jár, mert az Agrár-Ökológiai Program (AÖP) miatt sokan kezdtek el mikrobiológiai, növény- és talajkondicionáló készítményeket árulni, amivel az a gond, hogy a kínált termékek egy részének kétséges a minősége. Jó, ha a gazdák odafigyelnek, mert kis hektárköltséggel, előállítási ár alatt lehet most mikrobiológiai készítményeket vásárolni, ám, mint tudjuk, olcsó húsnak híg a leve.
A szakember hangsúlyozta, a termelőknek kizárólag megbízható, nagy múltú cégektől szabad vásárolniuk, olyanoktól, melyek kutatás-fejlesztésre is áldoznak, és ahonnan megfelelő szakmai és technológiai felvilágosítást kapnak. Az egyik legfontosabb mozzanat a mikrobiológiai készítmények kijuttatása. A termékek megfelelő felhasználásával a gazdák az elvárt eredményt fogják kapni, ehhez azonban olyan forgalmazót kell találniuk, akinek magasan kvalifikált műszaki csapata van. Mindemellett olyan készítményt kell választaniuk, ami nagymértékben hozzájárul a talajban lévő korlátlan „erőforrások”, tápanyagok felvételéhez és hasznosulásához. Vajda Péter kiemelte: fontos, hogy az AÖP-vállalásokat ne a program támogatási összegéből fizessék, hanem válasszanak olyan gyakorlatot, ami a talaj szempontjából hosszú távon a legnagyobb pozitív változást eredményezi. Mérlegeljék, mi segíti a legjobban a gazdaságos termelést, és mi biztosít már az adott évben is olyan hozzáadott értéket, ami anyagi megtérülést eredményez. Ha így gondolkodnak, akkor megmarad a támogatási összeg, amit a fenntarthatóság növelésére költhetnek, egyben garancia a biztonságos és jövedelmező termelésre 2024-ben is.
Ne csak a termékben gondolkozzanak, hanem a mögötte lévő szaktanácsadásban, kiszolgálásban, szállításban, minőségben. Szerintem elengedhetetlen, hogy szakmai oldalról közelítsük meg a döntésünket, és ne az alapján, hogy ki tud nagyobbat, hangzatosabbat mondani. Ha a termelő nem kapja meg a maximális támogatást, nem fogja tudni, pontosan mit és hogyan kell csinálnia. Mi szakmai és nem marketing alapon értékesítünk. Azt is megmondjuk a termelőnek, hogy ha a minimumdózissal csak a támogatást szeretné „kipipálni”, és nem akar beruházni a kijuttató berendezésbe, akkor nem lesz hatékony a készítmény. A mi cégünk 1983 óta van jelen a magyar piacon, ezt a negyvenéves brandet nem degradálhatjuk azzal, hogy nem biztosítjuk az eredményeket a partnereink számára. Mi hosszú távon gondolkodunk, nem egyéves eladásban
- hangsúlyozta a Phylazonit ügyvezetője.
Nem csak itthon vannak gondok a termőtalajjal
A mikrobiológiai készítményekre a keleti és nyugati országokban is van igény, a vállalat szállít többek között Szlovákiába, Romániába, Horvátországba, Szerbiába, Spanyolországba és Olaszországba. Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak itthon, más országokban is szükség van a talajjavításra.
Nem titkolt célunk a szemléletformálás: azért küzdünk, hogy a talaj fókuszba kerüljön. Sokat tanulmányoztuk az 1920-30-as évek kutatásait is ebben a témakörben, mind magyarországi, mind európai szinten, és rá kellett jönnünk, hogy amivel most foglalkozunk, azt már akkor is kutatták. Nagyon sok információval rendelkeztünk a múlt század elejéről, ez a tudás azonban eltűnt. Nekünk ma az a feladatunk - és felelősségünk - a mikrobiológiai szegmensben, hogy a száz évvel korábbi kutatásokat összevessük a sajátjainkkal, és egy olyan edukációs anyagot állítsunk össze és adjunk át a mezőgazdasági termelőknek, ami magabiztosan segít nekik megküzdeni az elkövetkező évek kihívásaival.
Vajda Péter szerint, ha a gazdálkodók a termés maximalizálása helyett a költségek optimalizálására koncentrálnak, jól átgondoltan, tervszerűen gazdálkodnak, olyan készítményeket, hatóanyagokat használnak, melyek segítik és kiegészítik egymást, 2024 végén nem zárnak veszteséges évet.
Az elmúlt két-három év talajvizsgálati eredményei általában mindenkinek ott vannak a fiókjában, csak elő kell venni, ha pedig régebbiek az elemzések, nem árt frissíteni azokat. A levélanalízissel az is megállapítható, hogy mely tápanyagokra van szükségük a növényeknek. Aki hajlik a változásra, nyerni fog. Természetesen nem kell fejjel menni a falnak, nem azt mondom, hogy aki eddig egy bizonyos módszer szerint gazdálkodott, csak azért, mert hallott valami újdonságról, egyik napról a másikra állítsa át arra a teljes gazdaságát. Lépésről lépésre alakítsa ki a rendszert, ami a talajtípusához, a gépesítettségéhez leginkább illeszkedik. Ez a hatékonyság egyszerű, de jól bevált receptje. Ehhez azonban meg kell tenni az első lépést - az már vérmérsékletfüggő, hogy milyen gyorsan.