2024. április 27. szombat Zita
Vigyázz, milyen növényeket tartasz otthon: könnyen a kutyád élete múlhat rajta

Vigyázz, milyen növényeket tartasz otthon: könnyen a kutyád élete múlhat rajta

agrarszektor.hu
Kutyákkal, macskákkal együtt élni igazi boldogság, egyben felelősség is. Ez pedig különösen igaz akkor, ha növényekkel is megosztjuk az otthonunkat. Sok állattartó elsőre bele sem gondol, hogy bizony a virágaink is veszélyforrást jelenthetnek kedvenceinknek. Ugyanakkor jó hír, hogy számos olyan növény van, ami nemcsak szép, hanem állatainkat is biztonságban tudhatjuk mellettük. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük a teljesség igénye nélkül, melyek ezek.

Elefántláb

Ez a különleges növény mutatós, lassan növekszik és nem igényel különösebb gondozást. A levelek hosszúak és keskenyek, zöld színűek, míg a virágok apróak és nem különösebben illatosak. Mondhatni, kötelező a legtöbb állatbarát számára - írja a balconygardenweb

Zöldike

A zöldike az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb szobanövény, könnyen és egyszerűen tartható lakásban, irodákban egyaránt. Rendkívül jó légtisztító növény - képes a levegő szén-dioxid tartalmából 96%-ot lekötni -, mely zöld mellett csíkos és tarka változatokban is kapható.

EZ IS ÉRDEKELHET

Zebralevél

A zebralevél eredeti élőhelyén az esőerdők lakója, ezért meleg, világos vagy félárnyékos, párás helyet igényel az év minden szakában. Különösen érzékeny a hőmérsékleti szélsőségekre, a huzatra, valamint a fűtőtestek és a légkondicionálók közelségére. Ha ezekre odafigyelünk, akkor igazi éke lehet bármelyik szobának, ráadásul kiskedvenceinket sem veszélyezettjük vele.

Szobapáfrány

A szobapáfrány a régmúlt és a mai otthonok kedvelt cserepes zöldnövénye. Ráadásul tartása nem túl bonyolult, így szép, dús növényeket nevelhetünk otthonunkban. A hagyományos, sima levelű fajták mellett már fodros levelű, szeldelt levelű változata is. Mivel nem mérgező, nyugodtan tarthatjuk állatok mellett is.

Fittonia

Egyedi, hálószerű erezete és élénk színei miatt gyakran „hálóslevélnek” is hívják. Szereti az árnyékos vagy félárnyékos helyeket, ahol a közvetlen napfény nem éri. A nedves talajt és a magas páratartalmat kedveli, ezért fontos rendszeresen locsolni és permetezni. Állatok mellé is ajánlott.

EZ IS ÉRDEKELHET

Gloxínia

A gloxínia különleges igényekkel rendelkezik, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagynunk a sikeres gondozás érdekében. A növény legjobban a világos, de nem közvetlenül napfényes, meleg és jól szellőző helyeket kedveli. Fontos, hogy a környezete párás legyen, azonban a közvetlen vízpermetezést kerülni kell, mivel ez a virágok károsodásához és gombás megbetegedések kialakulásához vezethet. Megéri a fáradtságot, hiszen egy gyönyörű virágról van szó, ami mellett állataink is biztonságban lehetnek.

Viaszvirág

Általában cserépben és függőkosarakban termesztik, az igényeit tekintve pedig átlagosnak mondható, de van egy-két dolog, amire különösen kell figyelni. Így nem a legigénytelenebb és egyszerűbb virág, de a csodás külseje megéri ezt a kis odafigyelést, törődést. A szárai elérhetik akár a 3 méter hosszúságot is, ezért érdemes egy rácsra vagy huzalra felfuttatni, vagy magasabb függő kaspóban elhelyezni. Mindemellett biztonságos házi kedvencei számára is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bromélia

A különböző bromélia fajok eltérő fényviszonyok mellett fejlődnek szépen, egyes broméliák a tűző napot is jól viselik, míg mások gyorsan megperzselődnek ilyen körülmények között. Általánosságban elmondható, hogy a puha, rugalmas levelű fajok, kevesebb, a merev, kemény levelekkel rendelkezők több fényt, világos helyet igényelnek. A gondozására tehát oda kell figyelni, de megéri, mert gyönyörű virágról van szó, ráadásul az állatainknak sem eshet tőle baja.

Csüngő varjúháj

A csüngő varjúháj egy igen mutató növény, ami teljesen napos, vagy világos környezetet igényel. Szabadban is tartható nyáron, meleg védett helyen. Télen hűvös 5-10 fokos helyen tartsuk. Rendkívül világos helyen elviseli a szobahőmérsékletet is, de hosszabb távon nem megfelelő számára. Kutyák, macskák mellé ajánlott.

Afrikaiibolya

Ez a növény bármelyik szobát üdévé teszi, arra viszont ügyeljünk, hogy ne legyen huzatos ablak vagy szellőzőnyílás közelében. Ráadásul az állataink is biztonságban lehetnek mellette.

EZ IS ÉRDEKELHET

Aranypálma

Az aranypálma az igényeit tekintve átlagosnak mondható. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy a szobahőmérsékletű, meleg helyet kedveli, nem szereti a huzatos, változó hőmérsékletet. Ne rakjuk közvetlen az ablakba és télen is biztosítsuk számára a legalább 16 fokot, hiszen nem tűri jól a nagyon hideget. Emellett igazi állatbarát növény.

Bíbor bársonylevél

Rendkívül látványos, élénk növény, ami az állatok számára sem mérgező, így a gazdiknak erősen ajánlott. A bársonylevél a lakásban sok fényt igényel, illetve fontos, hogy télen a hőmérséklet ne süllyedjen 15 °C alá. Ebben az időszakban kevesebbet öntözzük. Nyáron igen sok vizet igényel, adott esetben naponta akár többször is öntözzük meg. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!