Végzetes hiba a kertben: ezeket a növényeket soha ne ültesd el, mérgezőek

Végzetes hiba a kertben: ezeket a növényeket soha ne ültesd el, mérgezőek

agrarszektor.hu
A növényeket a legtöbb ember szereti, éppen ezért szívesen osztják meg velük otthonaikat. Sokan azonban nem tudják, hogy néhány szép virág bizony életveszélyes is lehet. A leander és a ricinus például jó pár otthonban megtalálható, viszont nem árt tudni, hogy méreganyagokat tartalmaznak és veszélyesek lehetnek ránk nézve. Az alábbi cikkből kiderül, hogy melyek még azok a növények, amikkel jobb, ha óvatosak vagyunk. 

Leander

A leander egy gyönyörű, de nagyon mérgező, virágzó cserje. Beltérben komoly egészségügyi kockázatot jelenthet például a gyerekekre nézve, olyan anyagot tartalmaz ugyanis a növény, amely veszélyes lehet. Inkább a szabadban, erkélyen vagy a teraszon tartsuk - írja a balconygardenweb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Angyaltrombita

Ennek a növénynek a levelei, virágai és magvai is mérgezőek az emberekre és az állatokra nézve, akár még halálos is lehet. Éppen ezért nagyon fontos, vigyázzunk, ha bármely része a földre hullik. Ha úgy döntünk, hogy mégis termeszteni szeretnénk, akkor azt jó vízelvezető talajban tegyük és biztosítsuk számára elegendő napfényt, helyet és vizet.

Sárga jázmin

Bár egy igen mutatós, különleges virágról beszélünk, jobb, ha vigyázunk vele, hiszen könnyen tragédiát okozhat. Fogyasztása ugyanis halálos, úgyhogy csak óvatosan!

EZ IS ÉRDEKELHET

Pompás kutyatej

A pompás kutyatej egy szukkulens, csodaszép virágokkal, de mérgező nedvet termel, ami bőrirritációt okozhat, és ha szembe kerül, akár vaksághoz is vezethet. Ha gyerek is van otthon, akkor semmiképp se kerüljön a lakásba, ha nincs, akkor pedig mindenképp egy napos ablakpárkányra tegyük.

Foltos bürök

A foltos bürök egy 50-200 cm magas, erőteljes, felálló, dúsan elágazó szárú növény. Elmorzsolva kellemetlen illatúak, erősen mérgező, szervezetbe kerülése bénulásos halálhoz vezet.

Cikász pálma vagy japán cikász

A cikász pálma olyan méreganyagot tartalmaz, amely komoly károkat okozhat az emberi testben, főleg a májban. Ráadásul nemcsak emiatt veszélyes például a gyerekekre és az állatokra nézve, de a levelei hegyes vége sérülések is okozhat bennük.

EZ IS ÉRDEKELHET

Őszi kikerics

A népies nevén kutyadöglesztőfűnek is hívott mutatós növény hazánk egyik legmérgezőbb növénye. A legelő állatok pedig ezt pontosan tudják, és nagy ívben elkerülik, aminek köszönhetően szépen fel tud szaporodni a legelőkön.

Ricinus

A ricinusnak nagyon szép és díszes lombozata van, de egy halálos méreganyagot tartalmaz, a ricint. Ezért kerüljük a ház körüli termesztését, és ha észre is vesszük, hogy valahol növekszik, azonnal távolítsuk el. Állítólag 4-8 ricinusbab lenyelése halálos lehet egy felnőtt ember számára. 

Sisakvirág

Hiába szép, érdemes megfontolni a termesztését ennek a virágnak. Minden része erősen mérgező, jobb, ha ültetése során óvatosan bánunk vele! Nemcsak ránk, de háziállatainkra is veszélyes lehet.

Buzogányvirág vagy dieffenbachia

Ez a szobanövény habár sokak kedvence, de olyan nedvet tartalmaz, amely szájirritációt okozhat, ezért nem ajánlott beltérben tartani. Habár az egyik legkönnyebben gondozható, nevelhető növény, ha gyerekünk vagy háziállatunk van, inkább kintre tegyük, mert veszélyes lehet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 2. 05:58
Hello vidék  |  2024. szeptember 2. 14:02