A közösség által támogatott gazdaságban a termelők és fogyasztók biztosítják a kölcsönös támogatást, és az élelmiszer termelés kockázatait vagy előnyeit is megosztják egymás között. A tagok előre vállalják, hogy fedezik a gazdaság várható működési költségeit, cserébe az év folyamán folyamatosan részesülnek a gazdaság terméséből. A rövid élelmiszerláncok számos problémára kínálhatnak megoldást. Csökkentik a termelő és a fogyasztó közötti fizikai távolságot, valamint a hosszú ellátási láncokkal ellentétben a minőség garanciájaként a személyes kapcsolatot, a bizalmat biztosítják - írja a NAK. Lehetőséget nyújtanak a termelőknek a helyi, jó minőségű élelmiszerek előállítására, közvetlen értékesítésére, a fogyasztóknak pedig garantálják az ízletes, többnyire ökológiai módszerekkel előállított helyi élelmiszerekhez való kényelmes hozzájutást.