Folyamatosan azt halljuk, hogy „a friss a legjobb”, de a konzerv gyümölcsök ugyanolyan táplálóak lehetnek
- mondja Chelsea LeBlanc, dietetikus, táplálkozási szakértő az EatingWell magazinnak. Hozzátette, a gyümölcskonzervek szénhidrátot biztosítanak energiához, rostot az emésztéshez, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat az egészségünk megőrzéséhez.
A három legnépszerűbb konzervgyümölcsnek a barack, az ananász és a körte számít. Nem is gondolnánk, de ezek a gyümölcsök jó mikroelem-források lehetnek. Ilyenk például a kálium, a C-vitamin, az A-vitamin. Mivel szirup nélkül készülnek, nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Ráadásul mindegyik elképesztő mennyiségű rostot kínál, hogy segítse a szív egészségét és az egészséges emésztést.
A gyümölcskonzervek egészségügyi előnyei
Alacsony áron elérhetők
A konzerv gyümölcsök szinte mindig olcsóbbak, mint a friss gyümölcsök, így költséghatékonyabbak azok számára, akik alacsony bevétellel rendelkeznek. Ráadásul, mivel évekig kitartanak, nem kell aggódnia a gyors romlástól és az élelmiszer-pazarlástól.
Csúcsérettség idején tartósítják
Tudtad, hogy a gyümölcskonzervek alapanyagát csúcsérettségükben szedik le, majd néhány órán belül befőzik? Ez segít abban, hogy megőrizzék magas tápértéküket és ízüket, egészen addig, míg csak készen állunk a fogyasztásra. Így egész évben ehetünk lédús barackot!
Tele vannak tápanyagokkal
Csakúgy, mint a friss és fagyasztott gyümölcsök, a konzerv gyümölcsök nagyszerű forrásai az alapvető tápanyagoknak, például rostoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Az International Journal of Food Sciences and Nutrition 2019-es összefoglalója szerint a gyümölcsök és zöldségek támogatják általános egészségünket, és segítenek csökkenteni bizonyos betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatát.
Tévhitek mindig akadnak
1. Nem szabad minden nap gyümölcskonzervet enni!
Sokan hangoztatják ezt. Viszont szakértők szerint a gyümölcskonzerv minden bizonnyal a napi étrend része lehet. Csak ügyelni kell arra, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében különféle gyümölcsöket fogyasszunk bőséges zöldségek, sovány fehérje, teljes kiőrlésű gabonák és egészséges zsírok mellett.
2. A gyümölcskonzerv nem olyan egészséges, mint a fagyasztott!
A konzerv gyümölcsöket gyakran kevésbé táplálónak tartják, mint a friss vagy fagyasztott gyümölcsöket. Valójában a gyümölcskonzerv ugyanolyan tápláló lehet, mint a fagyasztott. Ahogy LeBlanc mondja, a konzervtermékekhez használt gyümölcsöket „leszedik és csomagolják a frissességük csúcsán, így megőrizve a tápanyagokat”. De hozzátette azt is, hogy a Journal of Food Science -ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy már három hónap elteltével a konzerv sárgabarack antioxidáns szintje meglepően 47%-kal magasabb volt, mint a frisseké.
Mire figyeljünk még?
- A hozzáadott cukrok elkerülése érdekében válassz vízben vagy saját levükben konzervált gyümölcsöket, ne pedig édesített szirupokat.
- Általános tévhit, hogy az áruházi márkák rosszabb minőségűek, mint a márkás társaik. Ez azonban távol áll az igazságtól. Az élelmiszerboltok világszerte megfizethető konzerveket kínálnak, amelyek lehetővé teszik, hogy tápláló gyümölcsöket és zöldségeket fogyaszthasson kevesebb anyagi megterhelés mellett.
- Általában friss gyümölcsöt használsz a turmixokhoz, salátákhoz, desszertekhez? Könnyedén lecserélheted konzervgyümölcsre, így pénzt, időt és előkészítő munkát takaríthatsz meg.