2024. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia
Őrület, mikre jó ez a gyümölcs: van, aki már krumpli helyett is ezt veszi

Őrület, mikre jó ez a gyümölcs: van, aki már krumpli helyett is ezt veszi

agrarszektor.hu
A "plantains",magyarul "főzőbanán" vagy "útifűbanán" egy speciális gyümölcsféle, amit a közismert desszertbanánnal ellentétben nem nyersen, sokkal inkább feldolgozva, főzve vagy sütve fogyasztanak. Káliumban és egyéb tápanyagokban gazdag, de számtalan szuperképessége van. Krumpli helyett egyszerűen és könnyen készíthetünk diétás köretet is - írja cikkében a HelloVidék.

Bár a banán a legtöbbet eladott gyümölcs az Egyesült Államokban, unokatestvére, a főzőbanán közel sem olyan népszerű. Formája hasonlít a banánéhoz, és tápértékük is szinte megegyezik, de azért nem teljesen azonosak. A főzőbanánt általában nem nyersen, hanem főzve fogyasztják. Nyersen is ehető, de főzve sokkal édesebb. Az éréssel még zamatosabbá válik, ezért, ha még nem ismered a főzőbanánt, várd meg, amíg a héja sárga lesz, és próbáld ki különböző főzési módokban. A főzőbanán sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a hagyományos banán, íze nyers, zöldséget idéző. Tele van alapvető tápanyagokkal, amelyek segítik a bélrendszer egészségét, energiával látják el a szervezetet, és még sok más jótékony hatása ismert. Számtalan egészségügyi előnnyel is büszkélkedhet. Íme néhány, amelyet érdemes kiemelni:

1. Káliumban gazdag

Az egyik tápanyag, amelyből a dietetikusok szerint sokaknak többre lenne szükségük, az a kálium. A kutatások szerint a káliumhiány krónikus probléma az Egyesült Államokban. A kálium egy elektrolit és ásványi anyag, amely elengedhetetlen a sejtek megfelelő működéséhez. Az alacsony káliumszintet nem mindig könnyű kimutatni, de egyeseknél olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a szabálytalan szívverés és az izomgyengeség. Az emberi szervezet nem termel káliumot, ezért fontos, hogy táplálékkal vigyük be. A banánt általában a legjobb káliumforrásként emlegetik, és unokatestvére, a főzőbanán is magas káliumtartalmú.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy csésze főzőbanán az ajánlott napi káliumbevitel közel negyedét biztosítja. A kálium az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a szervezetben, amely a szívműködés, a vérnyomás, az izomösszehúzódás és sok más folyamat szabályozásáért felelős

- magyarázza Rosa Becerra-Soberon, az észak-karolinai Durham dietetikusa.

2. A főzőbanán magas rosttartalmú

A káliumhoz hasonlóan a kutatások szerint sok ember nem jut elegendő élelmi rosthoz. A 2020-2025-ös amerikai étrendi irányelvek szerint a férfiak és nők több mint 90 százaléka nem felel meg a rostbevitelre vonatkozó ajánlásoknak.

3. Prebiotikumokkal látja el a bélrendszert

A főzőbanánban található rost fontos az általános emésztési egészség szempontjából, de prebiotikumként is szolgál a hasznos bélbaktériumok számára, közölte Mia Syn dietetikus, aki Charlestonban, Dél-Karolinában praktizál. A prebiotikumok táplálékként szolgálnak a probiotikumok számára, amelyek a bélrendszerben található egészséges baktériumok.

Mind a prebiotikumok, mind a probiotikumok szedhetők étrend-kiegészítő formájában, de megtalálhatók élelmiszerforrásokban is. Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a görög joghurt és a kimchi, népszerű probiotikumforrások, míg a feldolgozatlan élelmiszerek, mint a gyümölcsök és zöldségek, prebiotikumokat biztosítanak. A virágzó bélmikrobiom nemcsak az emésztésre, hanem a tápanyag-felszívódásra és az immunrendszer működésére is jótékony hatással van.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Alacsony savtartalmú gyümölcs

Mostanság egyre több szakember azt tanácsolja, hogy korlátozzuk a savas ételek fogyasztását. A lúgos étrend ugyanis előnyös lehet például a savas refluxban és vesebetegségben szenvedőknek. A krónikus vesebetegségben szenvedő embereknél több gyümölcs és zöldség fogyasztása csökkentheti a vesekárosodást, mivel ezek kevésbé savasítják a szervezetet. A főzőbanán természetesen alacsony savtartalmú gyümölcs, ami segít a szervezetnek, hogy emésztéskor lúgos maradjon. Ha figyelsz a savasságra, a nyers főzőbanán kevésbé savas, mint a sült. Kevésbé savas, ha még nem teljesen érett, bár ebben a fázisban enyhébb az íze.

5. Energetizál

A gyümölcsök és zöldségek gyakori szénhidrátforrások, amelyek néha rossz hírét keltik, de a szénhidrátok energiát biztosítanak a szervezet számára. Az olyan gyümölcsök, mint a főzőbanán, egyszerű szénhidrátokat tartalmaznak, így könnyen hozzáférhető energiaforrások. Ugyanakkor a főzőbanánban található rostok összetett szénhidrátok forrásai, így stabilabbak, mint az egyszerű szénhidrátok. Mindkettőnek megvan a helye a kiegyensúlyozott étrendben, de a sportolók és az aktív életmódot folytató emberek számára, hogy a főzőbanán ideális energiaforrás. „A szervezet elsődleges energiaforrását biztosítják.

EZ IS ÉRDEKELHET

6. Bőséges B6-vitamin-forrás

A B6-vitamin (piridoxin) olyan alapvető tápanyag, amely létfontosságú a szív egészségéhez, az immunrendszer működéséhez, sőt az agyműködéshez is. Ha többet szeretnél belőle, próbáld ki a főzőbanánt. Egy adag főzőbanán a napi B6-szükséglet közel egynegyedét biztosítja. Mi több, a főzőbanán meglepően gazdag forrása több B-vitaminnak, köztük B1-nek (tiamin), B2-nek (riboflavin), B5-nek (pantoténsav) és B9-nek (folsav). Ezek a vitaminok létfontosságú szerepet játszanak a sejtek működésében a szervezetben, mégis főként állati eredetű termékekben, például húsban, tenger gyümölcseiben és tojásban találhatók meg. A B-vitaminok elsősorban a vegetáriánusok és a vegánok számára fontosak, ezért a főzőbanán kiváló forrása lehet ezeknek a vitaminoknak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?