Az életképes agrárszereplőket szeretik a bankok

Az életképes agrárszereplőket szeretik a bankok

Nem az agrárügyfél ágazati tevékenysége, hanem inkább a beruházási terveinek megalapozottsága a döntő a banki finanszírozásban, az életképességet erősítő, a hatékonyságot növelő terveket továbbra is szívesen finanszírozzák a bankok - ebben egyetértettek a Portfolio Agrárium 2024 konferenciáján a banki kerekasztal résztvevői. A pályázatok és a kamattámogatás nagyon sokat segít a nehéz helyzetbe került ágazat finanszírozásán, de a hitelezés nem automatikus, csak a jó tervek mögé állnak szívesen a bankok.

A kamattámogatásnak köszönhetően újra a korábbi NHP-hez hasonló kamatszintek várhatók az agrárfinanszírozásban - mondta el a Portfolio Agrárium 2024 konferencia banki kerekasztal-beszélgetésénben Szabó István, az OTP Bank Vállalati és Agrár Igazgatóságának ügyvezető igazgatója. Hozzátette:

Mint elmondta, egy méretkategóriában, a kisebb ügyfeleknél előfordulhatnak olyan problémák, ahol a garanciabeváltások növekednek, de alapvetően az agrárszereplők jó alkalmazkodóképességet mutatnak.

Hozzátette: piaci kamatok továbbra is magasnak tekinthetők, de a támogatott konstrukciók és a devizafinanszírozás jó lehetőségeket jelent. Ezzel együtt is csak nulla közeli növekedést vár idén az agrárfinanszírozásban Szabó István. A szakértő 400 körüli euróárfolyamot, 1,5-2 százalékos GDP-növekedést és 4-5 százalékos inflációt vár az idei évre.

Szabó IstvánSzabó István

Közösen kell tervezni

– mondta el a kerekasztal során Sánta József, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának kis-, közép- és nagyüzemekért felelős igazgatója. Hozzátette: az ügyfelek is sokat változtak és tanultak az elmúlt időszakban. Az ügyfelek is várhatóan olyan kiírásokra tudnak pályázni, ami a szereplő stabilitását és előrelépését szolgálja.

A növénytermesztők esetében is van egy jelentős tárgyieszköz-vagyon, hiszen jellemzően saját földeken gazdálkodnak a szereplők. A jövőről szólva kijelentette: az év második felére a háromhavi BUBOR-t 6 százalék alatti szintre várják, a kiskereskedelmi forgalom terén pedig a tavalyi esés után idén 5 százalékos bővülést.

Sánta JózsefSánta József

Továbbra is stabilan finanszírozható az ágazat

mondta el Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója. Hozzátette: ez a bankoknak is biztonságot jelent, és a gazdáknak is.

Felidézte: 2013 óta a mezőgazdaságban a hitelbedőlések terén aranykor volt, nagyon kevés nemteljesítő hitel van az ágazatban, amely kellően stabil.

Kijelentette: Ez az év is a likviditás megőrzésérő fog szólni, azok után, hogy tavaly is ez volt a jellemző a hiteligénylések kapcsán. A Széchenyi Kártya emiatt dominálja a piacot, érdemes ezt most is igénybe venni az év első felében.

Herczegh AndrásHerczegh András

Amikor a bankok hiteleznek, megalapozott üzleti terveket szeretnének látni, ami azért nehéz, mert nem egyszerű előre látni a változó paramétereket. A kamattámogatás ebben segít, egy fontos tényezőt világosan lehet látni

mondta el Demeter Zoltán, a K&H Csoport Agrárüzletág vezetője. Hozzátette:

A bankok számára továbbra is fontos terület az agrárium, mert a szereplők érzelmileg erősen kötődnek a cégeikhez, ami fontos szempont.

Életképes tervek kellenek

Demeter Zoltán a finanszírozott területekről kijelentette: minden alágazatban vannak nagyon jó példák, nem lehet a nehézségek ellenére sem azt mondani, hogy a növénytermesztők jelenleg kevésbé lennének vonzók a bankok számára.

Továbbra is lehetnek hullámzások a makropályában, komoly kockázatok övezik a termelést, ezért különösen fontosak az ellenállóképességet erősítő, hatékonyságot növelő beruházások – és kevesebbet számít az ügyfél tevékenysége.

Demeter ZoltánDemeter Zoltán

Mint elmondta, a finanszírozásban jó irány, hogy az élelmiszeripar fókuszba kerül, hiszen a termékpályában való gondolkodás kedvező fejlemény. Itt is életképes, megalapozott üzleti tervek kellenek, önmagában a pályázatok sora nem jelenti azt, hogy a bankok minden erőforrást ebbe az irányba fordítanak. Hangsúlyozta:

Ezzel kapcsolatban az élelmiszeriparról szólva Szabó István kijelentette: mindent egybevéve az elkövetkező években 1000-1500 milliárd forint kerülhet az ágazatba, amely óriási lehetőség. Ennek kihasználására életképes megoldásokat kell kitalálni a bankoknak a szereplőkkel együttesen.

A Portfolio Agrárium 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!