A hagyományosan október végén kezdődő kiültetéseknél óriási volt az ijedtség a görög termelők körében, mivel egyes régiókban a palánták akár 50%-át is újra kellett telepíteni. Ezt azonban különösebb zökkenő nélkül sikerült megoldani, így a szezon a normális mederben kezdődhetett meg. A görög exportőrök számára kapóra jött a spanyol szezon későbbre tolódása, így a Frutonea adatbázisa szerint március végéig még a tavalyi rekordot is túlszárnyalva történelmi csúcsokat ért el a kivitel. Ennek hátterében az is áll, hogy az elmúlt években folyamatosan bekövetkező spanyolországi aszályhelyzet miatt több nagy felvásárló, így például Németország növelte a görög áru beszerzését a spanyol rovására a szállítások és a minőség megbízhatóbb alakulása miatt - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.
Az utóbbi évekre jellemző, hogy Görögországban dinamikusan, 1500-ról 2300 hektár fölé bővült a termőterület. Az éves termés volumene 75-ről 100 ezer tonna környékére ugrott, amelynek háromnegyede, 75 ezer tonna körüli mennyiség kerül exportra. Magyarországra a görög szamóca március végén és áprilisban kezd el nagy mennyiségben beáramlani, de a görög szezonnak májusban az ottani forróság miatt vége szakad - már csak ezért is fontos, hogy a magyar szabadföldi szamóca szezonja ne kezdődjön meg túlságosan hamar.