Nagy-Britanniában több mint két tucat ember került kórházba szalmonellafertőzés miatt. Az EFSA már a vizsgálat kezdetekor is azt feltételezte, hogy a fertőzés oka az Ukrajnából származó fagyasztott, gőzben főzött csirkemell. Ezt a végső vizsgálatok meg is erősítették - írta meg a Világgazdaság az Agrarheute értesülései alapján. A hírek szerint az ukrán baromfihús miatt 23 ember került kórházba, hatan vérmérgezést kaptak, és egy ember meg is halt az Egyesült Királyságban.
Az EFSA szerint több mint két éve tart a szalmonellajárvány határokon átnyúló kitörése az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban. Az Észtországban, Finnországban és Hollandiában az élelmiszer-biztonsági hatóságok által végzett vizsgálatok, valamint az EFSA-val megosztott élelmiszerek genomiális információk 2024-ben megerősítették, hogy az Ukrajnában előállított fagyasztott, gőzben főzött csirkemell filében kimutatható a szalmonellafertőzés.
Magyarországon is felbukkant a szalmonella az elmúlt években
Az elmúlt években Magyarországon is fel-felbukkant a szalmonella, ám eddig még nem okozott olyan tragédiát, mint ez a mostani. Legutoljára 2023 szeptemberében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) indított eljárást az egyik hazánkban is kiterjedt bolthálózattal rendelkező kiskereskedelmi lánccal szemben, miután a hatóság szakemberei szalmonella jelenlétét mutatták ki egy Németországból származó, előre csomagol darált sertéshústermékben. Az esetre akkor derült fény, amikor a Nébih szakemberei mikrobiológiai vizsgálat céljából mintát vettek a boltokban kapható, friss darált sertéshús termékekből.