Jó hírt kaptak ezek a termelők: öt év után végre sokan fellélegezhetnek

Jó hírt kaptak ezek a termelők: öt év után végre sokan fellélegezhetnek

agrarszektor.hu
Öt év után újra teljes kajszitermés várható Spanyolországban. Az idei évben (eddig) elkerülték fagyok a legfontosabb spanyol kajszitermelőnek számító Murcia régiót, így a tavalyihoz képest 46%-kal nagyobb termést várnak az ibériaiak.

A Medfel konferencián kiadott termésbecslés szerint 2024-ben Spanyolország 134 ezer tonna feletti kajszitermésre számíthat, ami 46%-kal több, mint a 2023-ban betakarított 98,7 ezer tonna, és több mint a duplája a 2022-es 65 ezer tonnás volumennek. Megjegyzendő, hogy a spanyol kajszitermés több mint felét adó Murcia tartományban az előző öt év mindegyikében rendkívül kedvezőtlen időjárási viszonyok uralkodtak: míg 2018-ban még csaknem 100 ezer tonnás termést takarítottak be csak ebben a tartományban, addig a következő 5 évben a termés mindig 60 ezer tonna alatt maradt, 2022 és 2023 pedig egyaránt 39 ezer tonnás betakarított mennyiséget hozott. Az idei évben várható 78 ezer tonnás volumen már közel van a termesztőkörzet való potenciáljához - ehhez az is kellett, hogy a fagyok elkerüljék a régiót. Mi több, itt már a szokásosnál 10 nappal korábban meg is kezdődött a betakarítás, és a közeli piacokon már kapható a spanyol áru - írja a FruitVeB.

Kasztília-La Mancha területét szintén elkerülték a fagyok, de a Medfel konferencia időpontjában Észak-Spanyolországban még fagyriadó volt érvényben - ez elsősorban Aragóniát és Katalóniát érinti. Az elmúlt 5 évben Észak-Spanyolországot rendszeresen sújtotta a fagy, ami óriási nyomást gyakorolt az Agroseguro agrárbiztosítási rendszerre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?