2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.09. csütörtök

agrarszektor.hu
A keleti határ mentén, illetve a Dunántúl nagyobb részén felhősen indul a nap, majd a délelőtt folyamán csökken a felhőzet, legtovább a Dél-Alföldön maradhat felhős az ég - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2024.05.09.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2024.05.09.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2024.05.09.) napon.

2024.05.09. csütörtök: A keleti határ mentén, illetve a Dunántúl nagyobb részén felhősen indul a nap, majd a délelőtt folyamán csökken a felhőzet, legtovább a Dél-Alföldön maradhat felhős az ég. Általában sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A Tiszántúlon néhol zápor kialakulhat, esetleg a délkeleti határ közelében zivatar sem kizárt. Az északi, északkeleti szelet napközben sokfelé kísérhetik élénk, néhol erős lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között alakul.
Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Csütörtökön anticiklonális hatások érvényesülnek, ezért fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek.

A következő napon várható időjárás

2024.05.10 péntek: Sok napsütésre számíthatunk a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett, a nap második felében azonban észak felől kissé megnövekedhet a felhőzet. Néhol zápor előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad az északias irányú szél. Délutánra döntően 23, 24 fok köré melegszik fel a levegő.

Friss híreink:

Folyton panaszkodnak a termelők? Mutatjuk mi a jó a magyar agráriumban

A magyar társadalom bizony nem megy a szomszédba egy kis előítéletért, a káros berögződések alól pedig nem kivétel a gazdatársadalom sem. Régóta makacs közhely, hogy a gazdáknak semmi sem jó és folyton panaszkodnak, de cikkünkben most rámutatunk néhány pontra, ami kifejezetten elismerésre adhat okot. Az általunk megkérdezett szereplők ugyan elismerik, hogy nagy szükség lenne a hatékonyság javítására és a fejlesztésekre, de kiemelik: Magyarország továbbra is jó adottságokkal rendelkezik a termeléshez és több alágazatban vannak nemzetközi szinten is sikeres szereplők.

Az ágazat helyzete és jövője részleteiben is szóba kerül a hamarosan megrendezendő AgroFood és AgroFuture konferenciánkon is.

Szántsunk vagy ne a hazai földeken? - Választ ad az Agrofuture Konferencia

Melyek a fenntartható talajgazdálkodás legfontosabb kritériumai, abba kell-e hagyni a szántást Magyarországon, illetve a talajkímélő szántóföldi agrotechnológiai megoldásokból hogyan profitálhatnak legjobban a termelők? - ez lesz az egyik kiemelt témája az Agrofuture Konferenciának, amelyet május 23-án rendez meg Kecskeméten a Portfolio Csoport.

Több sebből vérzik a magyar mezőgazdaság: válságban az ágazat?

Sok gyenge pont van a magyar mezőgazdaságban, az egyik, hogy hogyan viszonyulunk a klímaváltozáshoz, hogyan alkalmazkodunk a megváltozott feltételekhez. Egyre drasztikusabban jelenik meg a klímaváltozás hatása a magyar mezőgazdaságban, és azt érzékelem, hogy a hozzá való alkalmazkodás nem veszi fel azt a sebességet, amilyen tempóban zajlik a változás - mondta az Agrárszektornak Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, aki a május 22-én megrendezésre kerülő AgroFood 2024 Konferencia egyik előadója lesz. A szakember kitért arra is, hogy az adottságaink ugyan nagyon jók, viszont a feldolgozás nincs arányban az alapanyag-előállítás adottságaival. Ezen a területen óriási a lemaradásunk, amin változtatni kell. Hogy hogyan? Az az alábbi cikkünkből kiderül.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ezt rontják el rengetegen a nyugdíjazásuk előtt: bánhatja később, aki nem lépett időben

A védett korban lévő magyar munkavállalók közül ki lelkesen, ki aggódva várja a nyugdíjazását. Az általános tapasztalatok szerint sokan nem készülnek fel rá, milyen nagy változást jelent majd az életükben a nyugdíjazás. Pedig már évekkel a nyugdíjba vonulás előtt érdemes átgondolni bizonyos kérdéseket, meghozni döntéseket. A Pénzcentrum most Mészáros Nóra, tanácsadó szakpszichológus, munka- és szervezetpszichológus tanácsait, javaslatait kérte annak kapcsán, mire érdemes felkészülni a nyugdíjazás előtt állóknak, mikor érdemes leülni beszélgetni a munkaadóval a nyugdíjbavonulásról, és mit tehetnek a cégek azért, hogy ez a folyamat minél gördölékenyebb legyen mindenki számára.

Erről a legtöbb magyar nem is tud: súlyos betegség lehet a felelőtlen halfogyasztás eredménye

Hagyományainknak köszönhetően a vallási ünnepek előtt mindig növekedett és napjainkban is növekszik a halhús utáni kereslet. Karácsonykor, a magyar konyha egyik legnépszerűbb élelmiszere a hal, de évről évre nő a fogyasztása év közben is. A hal vagy halhús vásárlásakor körültekintően kell eljárni, mert a romlott halhús fogyasztása betegséget okozhat! Hogy milyen veszélyekkel járhat a figyelmetlen vásárlás és tárolás? A HelloVidéknek most Márfi Kinga dietetikus, sportdietetikus járta körbe a témát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?