Kilenchavi csúcson a búza ára

Kilenchavi csúcson a búza ára

agrarszektor.hu
Az európai búza határidős jegyzései pénteken több mint kilenc hónapja a legmagasabb szintre emelkedtek, mivel egyre nagyobb aggodalomra ad okot a száraz és hideg időjárás okozta lehetséges terméskiesés a legnagyobb búzaexportőr Oroszországban – írja a Reutersre hivatkozva a Brecorder.

Fagy és szárazság

Miután az orosz hatóságok csütörtökön közölték, hogy néhány, ebben a hónapban fagyok által sújtott gabonaövezetben újravetik a termést, az éjszakai újabb fagyokról szóló jelentések tovább növelték az orosz búzát ért károk miatti aggodalmakat.

A Sovecon 3,4 millió tonnával, 89,6 millió tonnára csökkentette Oroszország 2024-es búzatermésére vonatkozó előrejelzését, ami már a tavalyi 92,8 millió tonna alatt van - közölte a tanácsadó cég pénteken.

A csökkent kínálat mellett is a legnagyobb exportőr

Az Euronext ülésszakának vége felé közzétett, széles körben figyelemmel kísért világtermés-előrejelzésében az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szintén alacsonyabb orosz búzatermést prognosztizált 2024/25-ben, bár az ország továbbra is messze a világ legnagyobb exportőre marad.

Franciaországban az ország fő búzatermésének állapota a múlt héten kissé javult, de még mindig a leggyengébb volt az elmúlt négy évben, derült ki a FranceAgriMer mezőgazdasági hivatal adataiból. A kukorica vetése jóval elmaradt az elmúlt évek átlagos ütemétől. A kereskedők arra várnak, hogy az idei év eddigi nedves időjárása után a héten várható meleg időjárás fellendíti-e a szántóföldi munkákat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?