Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.14. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.14. kedd

agrarszektor.hu
Kora délelőttig a délnyugati, nyugati országrészben erősen felhős vagy borult lesz az ég, és eső, zápor is előfordul - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.05.14.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.05.14.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.05.14.) napon.

2024.05.14. kedd: Kora délelőttig a délnyugati, nyugati országrészben erősen felhős vagy borult lesz az ég, és eső, zápor is előfordul. Ezt követően ott is csökken a felhőzet, és mindenhol napos időre van kilátás gomolyfelhőkkel. A déli országrészben lehet több gomoly, amelyekből délután ott záporeső is kialakulhat. Időnként megélénkül a keleties szél.

A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 10, 19 fok között várható.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Nincs fronthatás.

A következő napon várható időjárás

2024.05.15 szerda: Napos időre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Helyenként előfordulhat zápor, zivatar. A délkeleti, keleti szelet sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7, 12 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken ennél hűvösebb is lehet. A csúcsérték 20 és 25 fok között várható.

Friss híreink:

Jön a román zöldség a magyar boltokba?

Kiváló adottságokkal, nagy agrármúlttal rendelkezik Románia, amely döbbenetes termelési számai ellenére továbbra is behozatalra szorul élelmiszerből. A román agrofood-szektor ugyan jelentős külkereskedelmi deficitet produkál, de a mezőgazdasági termelés érdemi fejlődést él meg ezekben az években. A hatékonyság, a termelékenység növekedése és az intenzív termelési gyakorlatok elterjedése révén több területen is fordíthat a keleti szomszéd a külkereskedelmi pozícióján. A fejlődésben az utóbbi években különösen a zöldség-gyümölcs ágazat emelkedik ki. A jelentős kertészeti termelést egyelőre a szintén nagyarányú belső fogyasztás nagyjából le is fedi, ez azonban a hatékonyság növekedésével változhat: nem kizárt, hogy néhány éven belül a magyar boltokban is megjelenik a román paradicsom, padlizsán és cukkini. A környező országok mezőgazdaságát bemutató sorozatunk mostani részében Romániát vizsgáltuk.

Ukrajna átrendezi a magyar takarmánybizniszt? Nagy változások jöhetnek

Az elmúlt évek gabonatermesztési- és szállítási hírei, valamint a sokkoló energiaárak mellett kevesebb figyelmet kapott egy lassabb, de nem kevésbé jelentős kontinentális változás. Ez pedig a nagy, európai agrárátrendeződések folyamata, melyben egyértelműen felértékelődik Közép-Európa mezőgazdasága. E változás részeként él át izgalmas időszakot a takarmányipar is, az állattenyésztési szektorok nyugati országokból való kiszorulása és áthelyeződése, részben pedig a baromfira irányuló húsfogyasztási szokások változása és annak növekedése miatt. A teljes képet mindemellett az ukrán agrártermelés jelenlegi és jövőbeni hatása is színesíti. A lengyel és a román szakértők mellett a magyar UBM nyilatkozott a helyzetről az Agrárszektornak, mely utóbbi a régiós változások között remek magyar terjeszkedési (kiruházási) lehetőségeket is lát.

Sorra mondanak le a magyarok ezekről a traktorokról: mi történik itt?

2024 áprilisában a magyar gazdák 33,1 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2022 negyedik hónapjához képest pedig 52,3 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka áprilisban a John Deere volt, amelyből 35-öt adtak el a hónapban, a második helyen a Solis végzett, abból 32 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Claas, a negyedik a New Holland, az ötödik pedig a Case volt az év negyedik hónapjában. Két hónapos lecsúszás után úgy tűnik a John Deere ismét visszatért a lista élére. 

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Magyarok tízezreit várják erre a munkára: napi 18 ezret is lehet keresni, semmilyen papír nem kell

 A nyári idénymunkák jelentős része a gyümölcsösben keletkezik, és sok vállalkozás előrelátó módon többféle terméket termel, hogy hosszabb ideig foglalkoztathassa az idénymunkásokat. A bérek terén jelentős különbségek vannak az ország különböző részein, míg valahol a npi bér 12 ezer forint, akad olyan hely is, ahol egy nap alatt 18 ezer forintot vihetnek haza a munkások. A súlyos munkaerőhiány és rossz bérek miatt egyre jelentősebb a külföldi munkások megjelenése. A helyzet rövid távon nem látszik javulni, és az elvándorlás és az elöregedés további kihívások elé állítják az ágazatot.

Újabb akksigyár jön Debrecenbe: honnan lesz 25 ezer új munkás, kik és mennyiért fognak itt dolgozni?

Több mint 50 új beruházást jelentetek be csak az az elmúlt években Debrecenben, amelyeknek a létszámigénye együttesen megközelíti a 25.000 új állást. De milyen munkaerőpiaci tartalék kell ezek betöltésére? Hogyan változtatta meg a Hajdú-Bihar munkaerőpiaci helyzetét a CATL akkumulátor gyár? Erre is kíváncsaik voltunk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?