Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.15. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.15. szerda

agrarszektor.hu
Gomolyfelhős, napos időre van kilátás, majd délután délnyugat felől fátyolfelhők sodródnak fölénk - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.05.15.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.05.15.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.05.15.) napon.

2024.05.15. szerda: Gomolyfelhős, napos időre van kilátás, majd délután délnyugat felől fátyolfelhők sodródnak fölénk. Elsősorban hazánk északkeleti, keleti felében alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A délkeleti, keleti szél több helyen megélénkül, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 22 és 24 fok között várható. Késő estére 10 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem terheli az arra érzékenyek szervezetét.

A következő napon várható időjárás

2024.05.16 csütörtök: Az ország délnyugati harmadán-felén vastagabb, zártabb felhőzetre számíthatunk, arrafelé kisebb eső, zápor előfordulhat, másutt a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés ígérkezik csapadék nélkül. A délkeleti, keleti szél többfelé megerősödik. Délutánra 20 és 26 fok közé melegszik fel a levegő, a délnyugati tájakon lesz hűvösebb.

Friss híreink:

Rengeteg ilyen tejtermék van a magyar boltokban: tele lehet velük minden

Mi, magyarok szeretjük a tejet és a tejtermékeket, az elmúlt évek viszont alaposan átalakították a fogyasztási szokásokat és a keresletet. A fogyasztók egyre inkább a saját márkás termékek után nyúlnak, a fő szempont az, hogy olcsón, nagy kiszereléshez jussanak hozzá. Ezen kívül még egy trend megfigyelhető: mégpedig az, hogy a bio termékektől a normál tejtermékek felé fordultak az emberek. Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója az Agrárszektornak elmondta, a változó fogyasztói szokások követése és a fogyasztók megtévesztésének megakadályozása érdekében az eddigieknél nagyobb erőforrásokat kell fordítani a következetes vásárlói tudatformálásra, különösen a növényi alapanyagból előállított utánzatok kapcsán.

Jön a román zöldség a magyar boltokba?

Kiváló adottságokkal, nagy agrármúlttal rendelkezik Románia, amely döbbenetes termelési számai ellenére továbbra is behozatalra szorul élelmiszerből. A román agrofood-szektor ugyan jelentős külkereskedelmi deficitet produkál, de a mezőgazdasági termelés érdemi fejlődést él meg ezekben az években. A hatékonyság, a termelékenység növekedése és az intenzív termelési gyakorlatok elterjedése révén több területen is fordíthat a keleti szomszéd a külkereskedelmi pozícióján. A fejlődésben az utóbbi években különösen a zöldség-gyümölcs ágazat emelkedik ki. A jelentős kertészeti termelést egyelőre a szintén nagyarányú belső fogyasztás nagyjából le is fedi, ez azonban a hatékonyság növekedésével változhat: nem kizárt, hogy néhány éven belül a magyar boltokban is megjelenik a román paradicsom, padlizsán és cukkini. A környező országok mezőgazdaságát bemutató sorozatunk mostani részében Romániát vizsgáltuk.

Ukrajna átrendezi a magyar takarmánybizniszt? Nagy változások jöhetnek

Az elmúlt évek gabonatermesztési- és szállítási hírei, valamint a sokkoló energiaárak mellett kevesebb figyelmet kapott egy lassabb, de nem kevésbé jelentős kontinentális változás. Ez pedig a nagy, európai agrárátrendeződések folyamata, melyben egyértelműen felértékelődik Közép-Európa mezőgazdasága. E változás részeként él át izgalmas időszakot a takarmányipar is, az állattenyésztési szektorok nyugati országokból való kiszorulása és áthelyeződése, részben pedig a baromfira irányuló húsfogyasztási szokások változása és annak növekedése miatt. A teljes képet mindemellett az ukrán agrártermelés jelenlegi és jövőbeni hatása is színesíti. A lengyel és a román szakértők mellett a magyar UBM nyilatkozott a helyzetről az Agrárszektornak, mely utóbbi a régiós változások között remek magyar terjeszkedési (kiruházási) lehetőségeket is lát.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Óriási lehetőséget kaptak a magyarok eladósodott tömegei: akár 6,4 milliót faraghatnak tartozásukból

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) április végén közzétett, korábban általunk is ismertetett adatai alapján 2023-ban mind számban, mind összegben jelentősen visszaesett a hitelkiváltások mennyisége, miközben az erre a célra felvett átlagos hitelösszeg is jelentős mértékben csökkent 2022-höz viszonyítva. Mindebben semmi meglepő nincsen, hiszen a 2022 végén 2023 elején tetőző hitelkamatok csak a tavalyi év második felében kezdtek határozottabb csökkenésbe, így az év nagy részében nem sokan lehettek, akiknek megérte volna egy korábbi, jó eséllyel kedvezőbb kamatozású hitelt egy újabbra cserélni. Azóta azonban sokat csökkentek a kamatok, így aki akkoriban vett fel hitelt, az már most több millió forintot is spórolhat egy hitelkiváltással.

Több százezer forintba kerülhet a pünkösdi pihenés a magyar családoknak: ki bírja ezt megfizetni?

Pünkösdkor közel annyian utazhatnak, mint húsvétkor a Szallas.hu előfoglalási adatai szerint. Régiós összesítésben Észak-Magyarország és a Balaton térsége a legvonzóbb. Gyula, Siófok és Eger vezeti eddig a foglalási listát a településenkénti bontásban. A teljes belföldi szálláskínálat 13 százaléka még elérhető 4 nappal a hosszú hétvége előtt. De mennyiért? Most kiderül!

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?